Προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες στην ιστορία της Ευρώπης, ωστόσο τα κίνητρα της πράξης του παραμένουν -μέχρι στιγμής- άγνωστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο λόγος για τον Αντρέας Λούμπιτς, τον Γερμανό συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης της Germanwings, που παρέσυρε στον θάνατο άλλα 149 άτομα.

Όπως αποκάλυψε ο Εισαγγελέας της Μασσαλίας, έπειτα από την ανάλυση των δεδομένων του πρώτου μαύρου κουτιού, ο 28χρονος βρήκε την ευκαιρία να κλειδωθεί στο πιλοτήριο του Airbus A320, μόλις ο πιλότος εγκατέλειψε το cockpit, και ενεργοποίησε τη λειτουργία προσέγγισης του εδάφους, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να συντριβεί στις Γαλλικές Άλπεις.

Όσο οι ώρες περνούν, τα αναπάντητα «γιατί» πληθαίνουν αντί να βρίσκουν εξηγήσεις, καθιστώντας το κουβάρι της υπόθεσης ως έναν δυσεπίλυτο γρίφο. Αυτοκτονία, τρομοκρατική ενέργεια ή κάτι άλλο; Ουδείς, προς το παρόν, είναι σε θέση να δώσει μία εμφατική απάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μοιραίο κουμπί που ασφάλισε την πόρτα του πιλοτηρίου

Έπασχε από κατάθλιψη;

Στην αποκάλυψη ότι ο Αντρέας Λούμπιτς έπασχε από κατάθλιψη, προέβη η μητέρα μίας συμμαθήτριας του, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Mirror».

«Προφανώς έπασχε από υπερκόπωση ή κατάθλιψη. Ωστόσο, έμοιαζε απολύτως καλά λίγο πριν τα Χριστούγεννα που τον συνάντησε η κόρη μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μπορώ μόνο να φανταστώ ότι η πράξη του ήταν μια σπασμωδική αντίδραση. Δεν μπορεί να είχε προγραμματίσει αυτή την τραγωδία», κατέληξε.

Η κατάθλιψη ενδέχεται να είναι ο λόγος που το 2009 είχε διακόψει τις σπουδές του στη Lufthansa, όπως αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κάρστεν Σπορ, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στην Κολωνία. 

Ωστόσο, την ίδια χρονιά, συνέχισε τις σπουδές του, τις οποίες ολοκλήρωσε λίγους μήνες αργότερα, περνώντας με επιτυχία όλα τα τεστ, μεταξύ των οποίων και τα ψυχομετρικά.

«Φυσιολογικός, συμπαθητικός και ευγενικός»

Λίγες ώρες έπειτα από τις δραματικές αποκαλύψεις στις οποίες προέβησαν οι εισαγγελικές Αρχές της Γαλλίας, άνθρωποι από το περιβάλλον του λύνουν τη σιωπή τους, σκιαγραφώντας το προφίλ του, περιγράφοντάς τον ως έναν «φυσιολογικό τύπο» και «συμπαθητικό νεαρό».

«Είχε πολλή πλάκα, αν και ίσως μερικές φορές ήταν κάπως ήσυχος. Ήταν ένα αγόρι όπως πολλά άλλα»«Ήταν ένας εντελώς φυσιολογικός τύπος», δήλωσε ο Κλάους Ράντκε, ιδιοκτήτης της τοπικής αερολέσχης, απ’ όπου ο Λούμπιτς πήρε το πρώτο του δίπλωμα πριν πολλά χρόνια και επέστρεψε το φθινόπωρο για να κάνει μια ανανεωτική εκπαίδευση.

«Μπόρεσα να τον γνωρίσω, ή μάλλον θα έπρεπε να πω να τον ξαναγνωρίσω. Ήταν ένας πολύ συμπαθητικός, ευχάριστος και ευγενικός νεαρός», πρόσθεσε.

«Έχω μείνει άφωνος. Δεν έχω καμία εξήγηση γι’ αυτό. Γνωρίζοντας τον Αντρέας, αυτό είναι απλώς αδιανόητο για εμένα», είπε ο Πέτερ Ρίκερ, παλιό μέλος της αερολέσχης, που γνώριζε τον Λούμπιτς καλά.

«Ο Αντρέας ήταν ένας πολύ συμπαθητικός νεαρός που έλαβε εδώ την εκπαίδευσή του κι ήταν μέλος της λέσχης», πρόσθεσε ο Ρίκερ. 

«Είχε πολλή πλάκα, αν και ίσως μερικές φορές ήταν κάπως ήσυχος. Ήταν ένα αγόρι όπως πολλά άλλα», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «είχε πολλούς φίλους. Δεν ήταν μοναχικός».

Ο Πίτερ Ρίκερ μιλά για τον συγκυβερνήτη

Ανατρέπει τα δεδομένα η Ένωση Πιλότων Cockpit;

Ανοιχτό το ενδεχόμενο η συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings να μην οφείλεται σε αυτοκτονία του συγκυβερνήτη, άφησε η Ένωση Πιλότων Cockpit, κάνοντας λόγο και για άλλα πιθανά σενάρια.

«Πολλά ερωτήματα είναι ακόμη ανοιχτά. Από τη δική μας σκοπιά, είναι πιθανά και άλλα σενάρια»«Το γεγονός ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό, δεν μπορούσαμε ως τώρα να το φανταστούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Γιεργκ Χάντβεργκ και πρόσθεσε ότι στην ιστορία της αεροπλοΐας έχουν υπάρξει κι άλλα κρούσματα αυτοκτονιών.

«Πρέπει να περιμένουμε το τελικό πόρισμα. Βεβαίως αρκετά συνηγορούν υπέρ του σεναρίου ότι μπορεί να πρόκειται για έναν άνθρωπο ψυχικά άρρωστο», συνέχισε, αλλά προειδοποίησε να μην χαρακτηριστεί η συντριβή πρόωρα αυτοκτονία. «Στα νέα στοιχεία των ερευνητών αυτό είναι μόνο ένα ενδιάμεσο πόρισμα. Πολλά ερωτήματα είναι ακόμη ανοιχτά. Από τη δική μας σκοπιά, είναι πιθανά και άλλα σενάρια», τόνισε.

Έλληνας χειριστής Airbus: «Τα μέτρα λόγω 11ης Σεπτεμβρίου αποτελούν… εγγύηση ότι αντίστοιχα συμβάντα μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε πτήση»

Σχολιάζοντας το τραγικό δυστύχημα, Έλληνας πιλότος, με εκατοντάδες ώρες πτήσης και σε Airbus, που θέλησε για τυπικούς λόγους να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέρει στο zougla.gr ότι αφενός θα πρέπει να κρατήσουμε όλα τα ενδεχόμενα για τις ακριβείς αιτίες που οδήγησαν τον συγκυβερνήτη σε αυτή την ενέργεια ανοιχτά, αφετέρου θα πρέπει να αναδειχτεί το γεγονός ότι… δεν υπάρχει καμία δικλείδα ασφαλείας που θα μπορούσε να αποτρέψει και στο μέλλον αντίστοιχες ενέργειες!

«Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της ασφάλειας των πτήσεων, η πόρτα του πιλοτηρίου των αεροπλάνων κλείνει ερμητικά και δεν ανοίγει με κανέναν τρόπο, αν δεν το επιλέξει ο άνθρωπος που βρίσκεται εντός αυτού. Άρα, αν κάποιος χειριστής στο μέλλον θελήσει να προβεί στην αντίστοιχη πράξη, ουσιαστικά δεν μπορεί να τον σταματήσει κανείς».

Ο έμπειρος χειριστής αναφέρεται και στην πίεση αλλά και την κούραση στην οποία υπόκεινται οι πιλότοι ειδικά τα τελευταία χρόνια, αφού δουλεύουν πυρετωδώς ακόμα και 13 ώρες συνεχόμενες κάθε ημέρα, γεγονός που έχει επίπτωση τόσο στην απόδοσή τους, όσο και στην ψυχολογία τους.

Σχετικά δε με την ψυχολογική υποστήριξη που λαμβάνουν οι πιλότοι, στις περισσότερες διεθνείς αερογραμμές, αυτή είναι είτε αποσπασματική είτε… εντελώς ανεπαρκής, ενώ στην Ελλάδα περιορίζεται σε τυπικές διαγνώσεις, από ιδιωτικούς γιατρούς…

«Φύλλο και φτερό» το σπίτι του συγκυβερνήτη

Στη μικρή πόλη Μονταμπάουρ, στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου της δυτικής Γερμανίας, πολλοί από τους 12.000 κατοίκους της σοκαρίστηκαν όταν έμαθαν ότι οι Γάλλοι Εισαγγελείς υποπτεύονται πως ο Λούμπιτς έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο στις Άλπεις.

Μεγάλες χάρτινες κούτες με έγγραφα βγαίνουν από το σπίτι του Αντρέας Λούμπιτς, όπου οι Αρχές της Γερμανίας εστιάζουν τις έρευνές τουςΟι Αρχές της Γερμανίας διενεργούν έρευνες στο μικρό λευκό σπίτι όπου διέμενε, καθώς και σε γειτονικές ιδιοκτησίες, για την αναζήτηση εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός Εισαγγελέας Κριστόφ Κούμπα.

Ο Κούμπα δήλωσε ότι οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ευρημάτων. Ωστόσο, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. 

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters που βρίσκονταν έξω από πατρικό του Λούμπιτς, δήλωσαν ότι αστυνομικοί μπαινόβγαιναν στη φρουρούμενη -πλέον- κατοικία κουβαλώντας χάρτινες κούτες. 

Ο γείτονάς του Χανς Γιούργκεν Κράουζε δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε πολύ» από τα νέα, ενώ ο Άρμιν Πλάις, διευθυντής του λυκείου Μονς-Τάμπορ Γκιμνάζιουμ απ’ όπου αποφοίτησε ο Λούμπιτς το 2007 είπε: «Είμαι τόσο σοκαρισμένος και έκπληκτος όσο εσείς».




 
Το προφίλ του Αντρέας Λούμπιτς


Ο 28χρονος Λούμπιτς ήταν κοινωνικός, έτρεχε σε ημιμαραθώνιους, ενδιαφερόταν για τη μουσική και πήγαινε σε κλαμπ, σύμφωνα με τη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο νεαρός πιλότος δεν είχε καμιά γνωστή σχέση με τρομοκρατικές οργανώσειςΩστόσο, η Germanwings, μέχρι στιγμής, έχει δώσει στο φως της δημοσιότητας πολύ λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον συγκυβερνήτη του Airbus, ο οποίος είχε μόνο 630 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, σε αντίθεση με τον πιλότο ο οποίος είχε καταγράψει περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης, κυρίως σε Airbus, και εργαζόταν για τον όμιλο Lufthansa επί 10 χρόνια.

Ο Λούμπιτς εκπαιδεύτηκε στην ακαδημία πιλότων της Lufthansa στη Βρέμη, η οποία αρνήθηκε να μιλήσει για αυτόν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο νεαρός πιλότος δεν είχε καμιά γνωστή σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αναπάντητο το «γιατί;»

Εξάλλου, «δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για τους λόγους που ώθησαν τον συγκυβερνήτη του Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings να ρίξει το αεροπλάνο στο βουνό», δήλωσε ο επικεφαλής της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, θυγατρική της οποίας είναι η Germanwings.

«Κανένα σύστημα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να εμποδίσει την πράξη του συγκυβερνήτη»«Ακόμη και στους χειρότερους εφιάλτες μας, ποτέ δεν θα φανταζόμασταν ότι θα μπορούσε να συμβεί μια τέτοια τραγωδία», είπε ο Σπορ, συγκρατώντας τους λυγμούς του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κολωνία.

«Είμαστε αποσβολωμένοι εδώ στη Lufthansa, εδώ στη Germanwings», υπογράμμισε.

«Δεν έχουμε την παραμικρή ένδειξη για το τι θα μπορούσε να ωθήσει τον συγκυβερνήτη σε αυτήν τη φρικτή πράξη», συνέχισε ο Σπορ δύο ώρες αφότου οι γαλλικές Αρχές αποκάλυψαν ότι ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς, κατά πάσα πιθανότητα, προκάλεσε σκόπιμα τη συντριβή του αεροσκάφους στις Γαλλικές Άλπεις.

«Όσοι μας γνωρίζουν, ξέρουν ότι επιλέγουμε πιλότους με πολλή, πολλή προσοχή»«Κανένα σύστημα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να εμποδίσει την πράξη του συγκυβερνήτη. Όποια κι αν είναι τα μέτρα ασφαλείας σε μια εταιρεία, όσο αυστηρές κι αν είναι οι διαδικασίες, τίποτα δεν θα μπορούσε να εμποδίσει μια τέτοια μεμονωμένη ενέργεια», τόνισε ο Σπορ.

Ο επικεφαλής της Lufthansa, που ήταν και ο ίδιος πιλότος στο παρελθόν, επέμεινε πάντως ότι ο Λούμπιτς ήταν «100% ικανός να πιλοτάρει αεροπλάνο». Είχε ξεκινήσει την εκπαίδευσή του το 2008, αλλά πριν από έξι χρόνια την διέκοψε για αρκετούς μήνες, χωρίς να εξηγήσει ποτέ τους λόγους.

«Όσοι μας γνωρίζουν, ξέρουν ότι επιλέγουμε πιλότους με πολλή, πολλή προσοχή», εξήγησε ο Σπορ, προσθέτοντας ότι η διαδικασία πρόσληψης περιλαμβάνει και ψυχολογικά τεστ.

Παραδέχτηκε, όμως, ότι από τη στιγμή που θα αναλάβουν καθήκοντα οι πιλότοι δεν υποβάλλονται πλέον σε ψυχολογικές διαδικασίες, παρά μόνο σε εξετάσεις για να διαπιστωθούν οι διοικητικές ικανότητές τους, εφόσον επιθυμούν να γίνουν κυβερνήτες των αεροσκαφών.

«Ήρωας του Ισλαμικού Χαλιφάτου»

Φρίκη προκαλεί η σελίδα στήριξης που δημιουργήθηκε στο Facebook, λίγα λεπτά έπειτα από την αποκάλυψη των εισαγγελικών Αρχών της Γαλλίας, σύμφωνα με την οποία ο Αντρέας Λούμπιτς προκάλεσε εκούσια την συντριβή του αεροσκάφους.

Η εν λόγω σελίδα αποκαλεί τον συγκυβερνήτη του μοιραίου Airbus «ήρωα του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

Σε εξέλιξη οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας:

Διαβάστε επίσης:

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης – Σωτήρης Σκουλούδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης