Συνεχίζει να διατηρεί σταθερό προβάδισμα η κεντροαριστερά στην Ιταλία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου έρευνας Piepoli η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ansa. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι συγκεντρώνει το 41,5% της πρόθεσης ψήφου, το κόμμα Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία 2% και άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς 1%.

Σε ό,τι αφορά την κεντροδεξιά, το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το Φόρτσα Ιτάλια, δεν ξεπερνά το 15,5%, η Λέγκα του Βορρά συγκεντρώνει 6,5%, το δεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας 4% και η Νέα Κεντροδεξιά του Αντζελίνο Αλφάνο (κόμμα το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση) 3,5%. Άλλες κεντροδεξιές δυνάμεις συγκεντρώνουν 1% της πρόθεσης ψήφου. Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο συγκεντρώνει το 21,5% της πρόθεσης ψήφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι η κεντροαριστερά του Ρέντσι –με δεδομένα τα ιστορικά ιταλικά πολιτικά δεδομένα– διατηρεί εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό. Επιβεβαιώνεται, παράλληλα, ότι η κεντροδεξιά, στο σύνολό της, διέρχεται μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της, παρά την πρόσφατη πρωτοβουλία του Σίλβιο
Μπερλουσκόνι με στόχο την επανένωση της συντηρητικής παράταξης.

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων βρίσκεται στα επίπεδα των Ευρωεκλογών του Μαΐου. Οι ψηφοφόροι περιμένουν να διαπιστώσουν –προφανώς– πού θα οδηγήσει η μετεκλογική «στροφή» του το Κίνημα του Γκρίλο. Ως η σημαντικότερη εξέλιξη στο πλαίσιο της «στροφής» αυτής θεωρείται η έναρξη διαλόγου με το Δημοκρατικό Κόμμα, όσον αφορά τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης