Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015, 19:21
Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας
Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup, διεκδικώντας τη θέση αυτή από τον Ολλανδό ομόλογό του Γερούν Ντάισελμπλουμ, η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούλιο, ανέφερε πηγή από τη Μαδρίτη.

«Η Ισπανία έχει υποστηρικτές μεταξύ των εταίρων της» τόνισε η πηγή αυτή.

Πέρυσι το καλοκαίρι η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχε εκφράσει την υποστήριξή της σε έναν «Ισπανό υποψήφιο» για τη θέση, σε μια περίοδο που διατυπώνονταν πολλές εικασίες για την πρόωρη αποχώρηση του Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός υπουργός αποφάσισε τελικά όχι μόνο να παραμείνει στην προεδρία του Eurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του αλλά και να είναι και πάλι υποψήφιος. Νωρίτερα σήμερα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επανεκλογή του, διαβεβαιώνοντας ότι έχει «ευρεία υποστήριξη» στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εγκωμίασε στις αρχές Μαΐου τις «ικανότητες» του Ντάισελμπλουμ και λίγες εβδομάδες αργότερα απέφυγε να σχολιάσει την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του ντε Γκίντος για τη θέση.

Η Μαδρίτη θεωρεί ότι η ανάληψη της προεδρίας του Eurogroup από έναν δικό της υποψήφιο θα αποτελούσε μια αναγνώριση «των προσπαθειών που έχει καταβάλει στο σύνολό της η ισπανική κοινωνία και της στροφής που πραγματοποιήθηκε χάρη στις μεταρρυθμίσεις» στην τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρωζώνης.

Η Ισπανία βγήκε το 2014 από την ύφεση έπειτα από πέντε χρόνια, αλλά το ποσοστό της ανεργίας παραμένει πολύ υψηλό, στο 23,78% του ενεργού εργατικού δυναμικού.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015, 19:26