Υπογραφές για έξοδο από το ευρώ συλλέγει ο Γκρίλο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014, 16:21
Υπογραφές για έξοδο από το ευρώ συλλέγει ο Γκρίλο
Ο ιδρυτής του κινήματος Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αρχίσει να συλλέγει άμεσα υπογραφές για να ζητήσει την προκήρυξη δημοψηφίσματος με στόχο την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον Γκρίλο, η συλλογή υπογραφών θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ «η έξοδος από το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα αποτελεί μονόδρομο, τόσο για την Ιταλία όσο και για τη Γερμανία, η οικονομία της οποίας γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική».

Σήμερα το βράδυ ολοκληρώνεται το φεστιβάλ τριών ημερών του κινήματος Πέντε Αστέρων, σε κεντρικό σημείο της Ρώμης, με σταντ και σειρά ομιλιών του Γκρίλο και όλων, σχεδόν, των βουλευτών και γερουσιαστών του.

Παράλληλα, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κινήματος έκαναν γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εγκαταλείψουν οριστικά τις αίθουσες της ιταλικής βουλής και γερουσίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Ο Γκρίλο θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του εργασιακού, την οποία και προωθεί η κυβέρνηση Ρέντσι, πρόκειται να αυξήσει αισθητά τις απολύσεις στο άμεσο μέλλον, ενώ χαρακτήρισε «δημόσιο σκάνδαλο» τις πλημμύρες που προκάλεσαν έναν νεκρό και ζημιές ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη της Γένοβας, την περασμένη Παρασκευή.

Όσον αφορά, πάντως, στο αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, σειρά γνωστών συνταγματολόγων έχει υπογραμμίσει, εδώ και καιρό, ότι η νομοθεσία της χώρας δεν επιτρέπει την πραγματοποίησή του.

Χ.Λ.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014, 16:21