Το Πεκίνο έθεσε υπό έλεγχο το τελευταίο ξέσπασμα του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ένας Κινέζος ειδικός, αν και η πρωτεύουσα μπορεί ακόμη να περιμένει σποραδικά νέα κρούσματα.

Η πόλη έχει καταγράψει 158 μολύνσεις μετά την επιβεβαίωση της πρώτης στις 11 Ιουνίου στο χειρότερο ξέσπασμα από τις αρχές Φεβρουαρίου, που εντοπίστηκε στο κέντρο χονδρικής πώλησης τροφίμων Σινφάντι στο νοτιοδυτικό τμήμα της κινεζικής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι καταγράφηκαν μόλις μερικά κρούσματα, οι Αρχές έδρασαν γρήγορα για να περιορίσουν τους κινδύνους μετάδοσης στην πρωτεύουσα, η οποία είχε λάβει πρόσφατα τα εύσημα για τα αυστηρά αντίμετρα που έλαβε.

Μόλις μερικές ημέρες μετά το πρώτο κρούσμα μόλυνσης, η πόλη επέστρεψε στο επίπεδο συναγερμού 2, το δεύτερο υψηλότερο σε ένα τετράβαθμο σύστημα επείγουσας απόκρισης, με αποτέλεσμα να επιβληθούν νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις των κατοίκων.

«Η επιδημία στο Πεκίνο έχε τεθεί υπό έλεγχο». δήλωσε ο Γου Ζουνγόου, επικεφαλής επιδημιολόγος του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως δείχνουν οι πρόσφατοι αριθμοί, η 13η Ιουνίου ήταν η κορύφωση του τρέχοντος ξεσπάσματος, είπε ο Γου στην τακτική συνέντευξη Τύπου μία ημέρα αφότου ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης έπεσε σε 21 από 31 την προηγούμενη μέρα.

«Όταν λέω πως είναι υπό έλεγχο, δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μηδενιστεί αύριο ή μεθαύριο», προειδοποίησε ωστόσο.

«Η τάση θα επιμείνει για μία χρονική περίοδο, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί, όπως είχαμε δει (στο Πεκίνο) τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο».

Αν και το Πεκίνο δεν έχει τεθεί υπό αυστηρό lockdown για όλους, όπως αυτό που είχε επιβληθεί στην κεντρική πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στα τέλη του περασμένου έτους, η κινεζική πρωτεύουσα έχει επιβάλει αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι κάτοικοι 32 συνοικιών που χαρακτηρίστηκαν μετρίου κινδύνου και μιας περιοχής που χαρακτηρίστηκε υψηλού κινδύνου απαγορεύεται να φύγουν από την πόλη, ενώ οι κάτοικοι περιοχών χαμηλού κινδύνου πρέπει να επιδείξουν αρνητικά τεστ προκειμένου να την εγκαταλείψουν.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικά τεστ μέσα σε λίγες ημέρες καθώς οι αρχές ενέτειναν τις προσπάθειες να εντοπίσουν όσους μολύνθηκαν από κρούσματα της Σινφάντι ή όσους μολύνθηκαν από τον ιό εκεί.

Από τις 30 Μαΐου, έως 200.000 άνθρωποι από ολόκληρο το Πεκίνο έχουν επισκεφθεί τη Σινφάντι, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Όσοι προσπαθούν να εισέλθουν στο Πεκίνο πρέπει επίσης να υποβληθούν σε τεστ και να απομονωθούν σε κεντρικά σημεία για καραντίνα.

Οι αεροπορικές και χερσαίες συνδέσεις έχουν περιοριστεί. Άλλες επαρχίες και πόλεις, περιλαμβανομένης και της Σανγκάης, υποβάλλουν επίσης τις αφίξεις από το Πεκίνο σε καραντίνα, αποτρέποντας στην ουσία τους ταξιδιώτες.

Την περασμένη εβδομάδα οι επαρχίες Χεμπέι, Λιαονίνγκ, Σιτσουάν και Ζεγιάνγκ είχαν αναφέρει μικρό αριθμό κρουσμάτων που σχετίζονταν με τη Σινφάντι.

Μια μικρή πόλη στη Χεμπέι με καθόλου κρούσματα που να συνδέονται με το Πεκίνο προχώρησε σε μερικό lockdown σήμερα, απαγορεύοντας την είσοδο σε φορτηγά και την έξοδο σε κατοίκους με πυρετό και βήχα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης