Ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο τάχθηκε με δηλώσεις του στον βρετανικό «Observer» κατά της αύξησης της φορολογίας στις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο ιρλανδικό έδαφος, προκαλώντας ποικίλα σχόλια.

Γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, αλλά και για τις θέσεις του ενάντια στο πρόγραμμα σκληρής λιτότητας που επιβλήθηκε στη χώρα μετά την υπογραφή του Μνημονίου, ο διάσημος καλλιτέχνης εξηγεί ότι «μόνο έτσι μπορούμε να προσελκύσουμε ξένες εταιρείες», προσθέτοντας πως «η Ιρλανδία είναι μια μικρή χώρα, χωρίς φυσικούς πόρους, και η ανταγωνιστικότητα στον τομέα της φορολογίας βοηθά στην ευημερία της και στην αντιμετώπιση της φτώχειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έτσι μπορέσαμε να φέρουμε εδώ αυτές τις εταιρείες. Δεν έχουμε φυσικούς πόρους, πρέπει με κάποιον τρόπο να τις προσελκύσουμε» ανέφερε.

Η συνέντευξη του Μπόνο δημοσιεύεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί εξηγήσεις από το Δουβλίνο για τις φορολογικές συμφωνίες που είχε συνάψει με μεγάλες εταιρείες, όπως η Apple, η Amazon και η Google.

Συγκεκριμένα, οι Αρχές Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν τον Σεπτέμβριο από την Ιρλανδία να δώσει λεπτομέρειες για τις φορολογικές συμφωνίες που είχε συνάψει με την Apple το 1990 και το 2007, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να συνιστούν παράνομη κρατική βοήθεια που πρέπει να επιστραφεί από την αμερικανική εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης