Σε συμφωνία κατέληξαν την Παρασκευή οι Η.Π.Α., Βολιβία και Βραζιλία όσον αφορά στον έλεγχο και την καταστροφή παράνομων καλλιεργειών κοκαΐνης σε περιοχές ανά τη βολιβιανή επικράτεια, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Η Ουάσινγκτον δεσμεύτηκε να παρέχει τεχνολογική υποστήριξη στις Αρχές της Βολιβίας, την ίδια στιγμή που η Βραζιλία θα εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τη γειτονική χώρα, παρέχοντας παράλληλα εκπαίδευση στις δυνάμεις Ασφαλείας της, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το εμπόριο ναρκωτικών.

Το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ούτε έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το BBC, η συμφωνία περιλαμβάνει αμερικανική βοήθεια συνολικού ύψους 250.000 δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βολιβία βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτής να καταλήγει στη Βραζιλία. Ειδικότερα, πάνω από το 80% της κοκαΐνης που διακινείται στο Σάο Πάουλο και Ρίο ντε Τζανέιρο προέρχεται από τη Βολιβία.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως παρά την επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Η.Π.Α. και Βολιβία από το 2008 όταν και ο πρόεδρος της χώρας, Evo Morales, προχώρησε στην απέλαση του πρέσβη των Η.Π.Α. και των επιθεωρητών της ειδικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών (DEA), κατηγορώντας τους για σχεδιασμό πραξικοπήματος, ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τις προσπάθειες για τον περιορισμό του εμπορίου ναρκωτικών ουσιών στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Διαβάστε επίσης:
Βολιβία: «Stop» στους αμερικανούς πράκτορες, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011, 05:04

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης