ΗΠΑ: Το υπουργείο Εξωτερικών θα εξετάσει τον τερματισμό των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021, 11:10
ΗΠΑ: Το υπουργείο Εξωτερικών θα εξετάσει τον τερματισμό των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν

Η γενική επιθεωρήτρια του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ θα εξετάσει τον τερματισμό των διπλωματικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας εκκένωσης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ, δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η ασκούσα καθήκοντα γενικού επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα εξετάσει επίσης το Ειδικό Πρόγραμμα Βίζας Μεταναστών, την διαδικασία που ακολουθείται για την εισδοχή Αφγανών με το καθεστώς του πρόσφυγα και την μετεγκατάστασή τους στις ΗΠΑ.

Η ασκούσα καθήκοντα γενικού επιθεωρητή Νταϊάνα Σο ενημέρωσε χθες το Κογκρέσο ότι το γραφείο της ξεκινάει "διάφορα σχέδια ελέγχου" σε σχέση με τον τερματισμό των αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών αποστολών στο Αφγανιστάν.

Για σήμερα προβλέπεται ενημέρωση από την Σο, σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου.

Στα σχέδια που υπήρχαν για αποτίμηση του τερματισμού των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν είχε αναφερθεί αρχικά το Politico.

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση κατέρρευσε στα μέσα Αυγούστου, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα της χώρας Καμπούλ.

Οι Ρεπουμπλικανοί επέκριναν σφόδρα την κυβέρνηση του Μπάιντεν για την θεαματική κατάρρευση της πολεμικής προσπάθειας δύο δεκαετιών στο Αφγανιστάν, αν και τα ποσοστά δημοτικότητας του Αμερικανού προέδρου έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από το αρχικό πλήγμα που είχαν δεχθεί μετά την χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Δεκατρείς Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν επίσης σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στις 26 Αυγούστου καθώς προσπαθούσαν να διασφαλίσουν τις προσπάθειες απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν, οι οποίες εν τέλει βασίστηκαν στην στήριξη των Ταλιμπάν, των επί μακρόν εχθρών των ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021, 11:10