ΗΠΑ: Το 55% των Αμερικανών θεωρεί απαραίτητη την έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του Τραμπ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019, 09:29
ΗΠΑ: Το 55% των Αμερικανών θεωρεί απαραίτητη την έναρξη της έρευνας για την παραπομπή του Τραμπ

Η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών εκτιμά ότι η έναρξη μιας επίσημης έρευνας από το Κογκρέσο για την παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του CBS που ανακοινώθηκαν την Κυριακή. 

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την YouGov δείχνει ότι το 55% των Αμερικανών πιστεύει πως η έναρξη της νέας έρευνας είναι απαραίτητη, ενώ από την άλλη μεριά των 45% των ερωτηθέντων δεν τη θεωρεί αναγκαία.

Την προηγούμενη Τρίτη, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε την έναρξη επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, μετά την αποκάλυψη για μία τηλεφωνική συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας τον Ιούλιο, στην οποία ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να άσκησε πίεση για τη διενέργεια έρευνας από τις ουκρανικές εισαγγελικές αρχές, αναφορικά με τις δραστηριότητες του Τζο Μπάιντεν και του γιου του Χάντερ, στην Ουκρανία.

Από την άλλη μεριά, δεν υπάρχουν αποδείξεις για παρανομίες από τους Μπάιντεν στην Ουκρανία.

Μία ξεχωριστή καταγγελία ενός πληροφοριοδότη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αφήνει να εννοηθεί ότι ο Τραμπ παραβίασε το πλαίσιο άσκησης των προεδρικών καθηκόντων του «ζητώντας την εμπλοκή» της Ουκρανίας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Λευκός Οίκος από τη μεριά του και σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα ανέλαβε δράση προκειμένου να συγκαλύψει τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ αρνείται ότι έκανε κάτι παράνομο.

Μεταξύ των Δημοκρατικών οι 9 στους 10 είναι θετικοί για τη διεξαγωγή της έρευνας, ενώ τα 2/3 την υποστηρίζουν δυναμικά.

Συνολικά, το 87% των Δημοκρατικών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής της έρευνας.

Από την άλλη μεριά, το 77% των Ρεπουμπλικάνων αντιτίθεται στην πραγματοποίηση της ίδιας έρευνας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων το 49% εγκρίνει την έρευνα, ενώ το 51% την απορρίπτει.

Οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι για το αν ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να παραπεμφθεί αναφορικά με τη διαχείριση που έκανε σε ζητήματα που σχετίζονται με την Ουκρανία, με το 42% να πιστεύει πως πρέπει να παραπεμφθεί για τις ενέργειές του, ενώ το 36% να εκτιμά ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί σε παραπομπή.

Ποσοστό 22% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για να εκφράσει γνώμη, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Ειδικότερα, για τις ενέργειες του Τραμπ αναφορικά με την Ουκρανία, το 41% -συμπεριλαμβανομένης και της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών- υποστηρίζει ότι ενήργησε παράνομα, ενώ το 28% -συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων- σημειώνει ότι έπραξε όπως έπρεπε, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση.

Το 31% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι οι ενέργειες του Τραμπ δεν ήταν οι προβλεπόμενες, αλλά παρ' όλα αυτά ήταν νόμιμες.

Ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο να έχει παρανομήσει για να παραπεμφθεί, αλλά μπορεί να παραπεμφθεί για προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα ή παραπτώματα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει για την παραπομπή και στην περίπτωση που υπάρξει πλειοψηφία, η πρόταση παραπομπής διαβιβάζεται στη Γερουσία, όπου και απαιτείται μία πλειοψηφία των 2/3 προκειμένου ο πρόεδρος να αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη δεν έχει δρομολογηθεί ποτέ με επιτυχία.

Σε επίπεδο πολιτικών ισορροπιών παραμένει απίθανο οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν κοινοβουλευτικά τη Γερουσία να ψηφίσουν για την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, παρά τις κινήσεις των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η δημοσκόπηση του CBS που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26 και 27 Σεπτεμβρίου έγινε με τη συμμετοχή δείγματος 2.059 ερωτηθέντων. Το περιθώριο λάθους προσδιορίζεται στις +- 2,3 μονάδες.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2019, 09:29