Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι εξαπέλυσαν μυστικά αεροπορικές επιδρομές εναντίον των ισλαμιστών παραστρατιωτικών στη Λιβύη, όπου επικρατεί σύγχυση εξαιτίας της προοπτικής του σχηματισμού μιας κυβέρνησης προσκείμενης στους ισλαμιστές, αντίπαλης με εκείνη που έχει πλέον εξοριστεί στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων έγιναν χθες τη στιγμή που οι ισλαμιστές αμφισβητούν ευθέως την κυβέρνηση που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη –το εκλεγμένο Κοινοβούλιο και τη μεταβατική κυβέρνηση– και επιδιώκουν να συστήσουν μια άλλη κυβέρνηση, αφότου κατάφεραν, κατά πάσα πιθανότητα, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο της Τρίπολης από τους εθνικιστές αντιπάλους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξαπέλυσαν επιδρομές» ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας New York Times, που είχε επικαλεστεί κατηγορίες των ισλαμιστών πολιτοφυλάκων.

Οι ισλαμιστές παραστρατιωτικοί κατηγορούν από το Σάββατο τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο, καταγγέλλοντας ότι ήθελαν με τους βομβαρδισμούς αυτούς να αμβλυνθεί η στρατιωτική πίεση που ασκούν στους εθνικιστές πολιτοφύλακες που έχουν υπό τον έλεγχό τους το αεροδρόμιο.

Η Αίγυπτος είχε από την πλευρά της την επόμενη ημέρα διαψεύσει κάθε εμπλοκή της σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές. Τα Εμιράτα δεν έχουν μέχρι στιγμής αντιδράσει και συνεχίζουν και σήμερα να σιωπούν για το θέμα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικοί πάντως υποστηρίζουν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Λιβύη έχουν ως στόχο να εμποδίσουν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την χώρα και να δείξουν στην Ουάσινγκτον ότι οι αραβικές χώρες μπορούν να ενεργήσουν προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.

«Πιστεύω ότι (αυτές οι επιδρομές στη Λιβύη είναι) το αποτέλεσμα μιας παρόρμησης, που δεν προκαλεί καμία έκπληξη, την οποία βλέπουμε να αυξάνεται (. . .) στην περιοχή, μεταξύ της Αιγύπτου και των Κρατών του Κόλπου», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρέντερικ Ουέχρεϊ, ειδικός σε θέματα των χωρών του Κόλπου, της Λιβύης και της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή στο ινστιτούτο Carnegie Endowment For International Peace.

«Πιστεύω ότι δεν έχουν υπάρξει διαβουλεύσεις με τη Δύση» προσέθεσε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης