ΗΠΑ: Στο αρχείο μπήκε η έρευνα για τον θάνατο 12χρονου αγοριού από πυρά αστυνομικών το 2014

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020, 11:20
ΗΠΑ: Στο αρχείο μπήκε η έρευνα για τον θάνατο 12χρονου αγοριού από πυρά αστυνομικών το 2014

Η αμερικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ολοκλήρωσε την έρευνα που διενεργούσε για τους αστυνομικούς που κατηγορούνταν για τον θάνατο του Ταμίρ Ράις, ενός 12χρονου Αφροαμερικανού, στην πολιτεία Οχάιο το 2014.

Ο Ταμίρ Ράις σκοτώθηκε από έναν αστυνομικό στο Κλίβελαντ ενώ έπαιζε με πλαστικό πιστόλι Airsoft.

Το επεισόδιο, που είχε καταγράψει κάμερα, προκάλεσε αγανάκτηση στις ΗΠΑ, αλλά οι εισαγγελείς που είχαν αναλάβει να διενεργήσουν την έρευνα «δεν βρήκαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ταχθούν υπέρ της άσκησης ποινικών διώξεων σε βάρος των αστυνομικών του Κλίβελαντ Τίμοθι Λόμαν και Φρανκ Γκάρμπακ», που κατηγορούνταν για τον θάνατο του αγοριού, ανέφερε το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η απόφαση να κλείσει αυτή η έρευνα δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ενισχύει την αδιαφορία του δικαστικού συστήματός μας απέναντι στη ζωή των Αφροαμερικανών» κατήγγειλε μέσω Twitter η ACLU, οργάνωση που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα και τα ατομικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.

Όπως αυτά του Τζορτζ Φλόιντ ή της Μπριόνα Τέιλορ, το όνομα του Ταμίρ Ράις είναι ανάμεσα σε αυτά που φωνάζουν με οργή οι διαδηλωτές εδώ και μήνες στις ΗΠΑ, αφού θεωρούνται εμβληματικά θύματα του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στη χώρα.

Αστυνομικοί που ενέχονται στον θάνατο της Μπριόνα Τέιλορ, τον Μάρτιο, ενημερώθηκαν εξάλλου την Τρίτη ότι θα αποταχθούν προσεχώς από τις τάξεις της αστυνομίας του Λούιβιλ, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιοποίησε ο συνήγορος της οικογένειας της νεαρής Αφροαμερικανίδας νοσηλεύτριας.

Οι θάνατοι αυτοί οδήγησαν σε ενδοσκόπηση την αμερικανική κοινωνία για το ζήτημα των φυλετικών διακρίσεων, του ρατσισμού, που παραμένει βαθιά ριζωμένος σε μεγάλο μέρος της.

Οι δύο αστυνομικοί, ο ένας από τους οποίους είχε ενταχθεί στο σώμα μόλις εκείνη τη χρονιά -ο Τίμοθι Λόμαν, ο οποίος άνοιξε πυρ αμέσως εναντίον του παιδιού- μετέβησαν σε πάρκο έπειτα από κλήση στην άμεση δράση. Όμως δεν τους είχαν δοθεί κρίσιμες πληροφορίες από το κέντρο: ότι δηλαδή ο καλών είχε αναφέρει πως αυτός που κρατούσε πιστόλι μάλλον ήταν έφηβος και ότι το όπλο μάλλον ήταν παιχνίδι.

Κατά συνέπεια, οι αστυνομικοί νόμιζαν πως καλούνταν να αντιμετωπίσουν ενήλικο κακοποιό που απειλούσε διερχόμενους κρατώντας πραγματικό όπλο, εξήγησε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Αν και ο θάνατος του Ταμίρ Ράις είναι τραγικός (…) το συμπέρασμα τόσο του τμήματος ατομικών δικαιωμάτων (του υπουργείου), όσο και της ομοσπονδιακής εισαγγελίας είναι ότι δεν διαπράχθηκε» παραβίαση των κανονισμών για την οποία θα όφειλε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά την άσκηση των καθηκόντων των δύο αστυνομικών, αναφέρει η ανακοίνωση.

Μολονότι οι αστυνομικοί δεν αντιμετώπισαν ποινική διαδικασία σε κανένα επίπεδο -ούτε από την πόλη Κλίβελαντ, ούτε από την πολιτεία Οχάιο, ούτε από το ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης-, ο δήμος δέχθηκε τον Απρίλιο του 2016 να καταβάλει αποζημίωση 6 εκατομμυρίων δολαρίων στην οικογένεια του παιδιού, προκειμένου να αποσύρει προσφυγή της στη δικαιοσύνη.

Ο δικηγόρος Σουμπόντ Τσάντρα, συνήγορος της οικογένειας Ράις, δήλωσε ότι η μητέρα του Ταμίρ είναι ανάστατη μετά τη χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Δικαιοσύνη για την οικογένεια θα ήταν να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον των αστυνομικών που σκότωσαν το παιδί της» είπε.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2020, 11:38