«Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί “να επιλέξει να τελειώνει με τον πόλεμο” στην Ουκρανία, όπου περισσότεροι από 5.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες της ένοπλης σύρραξης στις ανατολικές αυτονομιστικές επαρχίες», τόνισε σήμερα από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει την ειρηνευτική πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας την οποία θα παρουσιάσουν σήμερα στο Κίεβο και αύριο στη Μόσχα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ο Κέρι συμπλήρωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν επιθυμεί μια στρατιωτική λύση στην ανατολική Ουκρανία αλλά επισήμανε ότι οι συγκρούσεις στην περιοχή δεν θα τερματιστούν με μια “μονόπλευρη ειρήνη”.

Από την πλευρά του, ο Γιατσενιούκ είπε ότι υπάρχουν “ισχυρές ενδείξεις” ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν με τακτικές ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και όχι με ντόπιους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, πρόσθεσε ότι το Κίεβο δεν θα εξετάσει κανένα ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο θέτει εν αμφιβόλω την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας του.

Αναφερόμενος στο δάνειο που προσδοκά το Κίεβο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Κέρι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ουκρανία θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να το λάβει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά το ζήτημα της παράδοσης θανατηφόρων όπλων στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τους αυτονομιστές, ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα αποφασίσει σύντομα για το θέμα αυτό, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα προτιμούσε μια διπλωματική λύση στην κρίση.

Ο πρόεδρος Ομπάμα “εξετάζει όλες τις επιλογές, μία από τις οποίες είναι η παράδοση αμυντικών όπλων”, συνέχισε, δεδομένου ότι οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014 μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών, με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ “δεν έχουν εφαρμοστεί”.

Την ίδια ώρα, από την Ουάσινγκτον, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν ανακοίνωσε ότι εάν ο πρόεδρος Ομπάμα δεν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να στηρίξει την Ουκρανία, τότε οι Αμερικανοί βουλευτές θα περάσουν έναν νόμο που θα απαιτεί από τις ΗΠΑ να στείλει όπλα στην Ουκρανία.

Ο Μακέιν ήταν επικεφαλής μιας ομάδας Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών που παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου για να πιέσουν τον Λευκό Οίκο να στείλει όπλα στο Κίεβο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης