Στη Φλόριντα βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο Zaandam με τους ασθενείς επιβάτες 

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020, 14:12
Στη Φλόριντα βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο Zaandam με τους ασθενείς επιβάτες 

Το κρουαζιερόπλοιο Zaandam, το οποίο περιπλανήθηκε για ημέρες αφού απορρίφθηκε από χώρες της Λατινικής Αμερικής επειδή μεταφέρει επιβάτες προσβεβλημένους από τον κορωνοϊό, ελλιμενίστηκε χθες, Πέμπτη, στη Φλόριντα, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Η ακτοφυλακή, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, οι αξιωματούχοι της υγείας και η κομητεία του Μπρόουαρντ κατέληξαν στην απόφαση να επιτρέψουν στα κρουαζιερόπλοια Zaandam και Rotterdam να ελλιμενιστούν στο Πορτ Εβεργκλέιντς», στην περιοχή του Φορτ Λόντερντεϊλ, είχε ανακοινώσει νωρίτερα μέσω του Twitter ο δήμαρχος της πόλης αυτής Ντιν Τραντάλις.

«Είμαι ευτυχής που μπορώ να μοιραστώ την είδηση αυτή μαζί σας (...) Το ταξίδι της επιστροφής σας στο σπίτι μπορεί σύντομα να αρχίσει» δήλωσε στους επιβάτες ο πλοίαρχος του Rotterdam Μπας Φαν Ντρόιμελ, σύμφωνα με ακουστικό μήνυμα που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εξ αυτών.

Η τύχη του Zaandam, επί του οποίου υπάρχουν τέσσερις νεκροί, αποτέλεσε αντικείμενο δύσκολων διαπραγματεύσεων στη Φλόριντα.

Ο κυβερνήτης αυτής της Πολιτείας, στην οποία διαμένουν πολλοί συνταξιούχοι, ο Ρος Ντεσάντις, είχε αρχικά αντιταχθεί στην άφιξή του, δηλώνοντας πως δεν θέλει «να του πασάρουν» τους ασθενείς που θα εξαντλούσαν τους τοπικούς πόρους για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Στη συνέχεια υπαναχώρησε, λέγοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News πως δεν είχε αντιληφθεί πως στο κρουαζιερόπλοιο επιβαίνουν και Αμερικανοί.

Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την ανάγκη να απομακρυνθούν οι επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια. «Οφείλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Τα βρίσκουν σκούρα» είπε.

Ο επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό, επέδρασε επίσης στο θέμα αυτό.

«Πρέπει να φροντίσουμε τους ασθενείς. Έχουμε την υποχρέωση να το κάνουμε. Και το συντομότερο δυνατόν» διευκρίνισε ο ειδικός και ζήτησε να απομακρυνθούν οι υγιείς.

Ένα άλλο κρουαζιερόπλοιο, το Coral Princess, επί του οποίου υπάρχουν 12 διαγνωσμένα κρούσματα του κορωνοϊού, πλέει κι αυτό προς το λιμάνι του Φορτ Λόντερντεϊλ στη Φλόριντα, γνωστοποίησε χθες, Πέμπτη, στο Γαλλικό Πρακτορείο η ναυτιλιακή εταιρεία Princess Cruises.

Μέχρι τώρα, επτά επιβάτες και πέντε μέλη του πληρώματος έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό, στα 13 τεστ που έγιναν. Συνολικά 1.898 άνθρωποι βρίσκονται επί του Coral Princess, που αναμένεται να ελλιμενισθεί με τη σειρά του στο Φορτ Λόντερντεϊλ αύριο, Σάββατο, πάντα σύμφωνα με την Princess Cruises.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Απριλίου 2020, 14:23