Οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι για δύο έδρες στην αμερικανική Γερουσία, που κρίνονταν στην επαναληπτική εκλογική διαδικασία που διεξήχθη χθες Τρίτη στην πολιτεία Τζόρτζια (νότια), προηγούνται, τουλάχιστον σύμφωνα με τα πρώτα, προκαταρκτικά αποτελέσματα τα οποία συγκεντρώνει η εταιρεία Edison Research, ωστόσο με βάση δημοσκόπηση εξόδου της ιδίας, οι αναμετρήσεις ίσως αποδειχθούν πολύ αμφίρροπες και τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ανακοινωθούν παρά ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έντισον, με το 20% των ψήφων καταμετρημένο, ο Δημοκρατικός υποψήφιος Ράφαελ Γουόρνοκ προηγείται με το 53,1% και η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Κέλι Λέφλερ συγκεντρώνει το 46,9%, ενώ ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζον Όσοφ συγκεντρώνει το 52,8% με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Ντέιβιντ Περντιού να περιορίζεται στο 47,2% ως εδώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η επαναληπτική ψηφοφορία — πρόκειται για ιδιαιτερότητα της εκλογικής νομοθεσίας στην Τζόρτζια — χρειάστηκε να διεξαχθεί επειδή κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων την 3η Νοεμβρίου. Θα κρίνει ποιο από τα δύο κόμματα, οι Ρεπουμπλικάνοι ή οι Δημοκρατικοί, θα ελέγχει τη Γερουσία και, εν πολλοίς, την τύχη της νομοθετικής πτυχής της πολιτικής ατζέντας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί χρειάζονται και τις δύο έδρες για να αποσπάσουν τον έλεγχο του σώματος από τους Ρεπουμπλικάνους. Εάν ο αιδεσιμότατος Γουόρνοκ και ο Όσοφ, πρώην δημοσιογράφος, δεν τα καταφέρουν, το GOP θα μπορεί πρακτικά να ασκεί βέτο σε αποφάσεις του πρώην αντιπροέδρου, που αναμένεται να αναλάβει τα νέα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου.

Η καταμέτρηση άρχισε λίγο αφού έκλεισαν τα εκλογικά κέντρα χθες στις 19:00 (στη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας). Κανονικά, τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά σήμερα, διαβεβαίωσε ο Ρεπουμπλικάνος υπουργός Εσωτερικών Μπραντ Ράφενσπεργκερ, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν να ανακοινωθούν αν η διαφορά είναι οριακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τεράστια κρισιμότητα της αναμέτρησης ώθησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν να συμμετάσχουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις τη Δευτέρα στην πολιτεία.

Ο Μπάιντεν, που συμμετείχε σε εκδήλωση στην Ατλάντα, κάλεσε τους ψηφοφόρους να στείλουν τους Όσοφ και Γουόρνοκ στη Γερουσία, υποστηρίζοντας ότι οι Περντιού και Λέφλερ δείχνουν πιο πολλή πίστη στον Τραμπ, παρά στους πολίτες της Τζόρτζια.

Ο Τραμπ εκφώνησε ομιλία 83 λεπτών στο Ντάλτον, πρακτικά αφιερωμένη στους αναπόδεικτους ισχυρισμούς του πως αυτός, όχι ο Μπάιντεν, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, επιμένοντας ότι θα «δώσει σκληρή μάχη» για «να μην πάρουν τον Λευκό Οίκο» οι Δημοκρατικοί, έναν μήνα και πλέον μετά την ήττα του.

Πηγές: ΑΜΠΕ, dpa, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης