Ένα σπάνιο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στο Τέξας, ανακοίνωσαν χθες τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το πρώτο κρούσμα του ιού που επιβεβαιώθηκε στην Πολιτεία αυτή.

Η ιογενής ασθένεια εντοπίστηκε σε έναν Αμερικανό κάτοικο, ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Νιγηρία. Επί του παρόντος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Ντάλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν και σπάνιο, αυτό το κρούσμα δεν συνιστά λόγο ανησυχίας και δεν αναμένουμε καμία απειλή για το ευρύ κοινό», δήλωσε ο δικαστής της κομητείας του Ντάλας, Κλέι Τζένκινς.

Εκτός από τη Νιγηρία, κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί σε χώρες της κεντρικής και της δυτικής Αφρικής από το 1970. Ένα μεγάλο ξέσπασμα κρουσμάτων σε ανθρώπους στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2003, σύμφωνα με τα CDC.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία τόνισε πως συνεργάζεται με την αεροπορική εταιρεία, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους υγείας για να επικοινωνήσει με επιβάτες και άλλους που ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ευλογιά των πιθήκων, που ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με την ευλογιά, είναι μια σπάνια αλλά δυνητικά σοβαρή ιογενής ασθένεια που συνήθως ξεκινά με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και πρήξιμο των λεμφαδένων και σταδιακά εξελίσσεται σε ένα εκτεταμένο εξάνθημα στο πρόσωπο και το σώμα.

Μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων. Τα CDC επισήμαναν ότι καθώς οι ταξιδιώτες φορούσαν μάσκες για προστασία από τον νέο κορωνοϊό, ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων σε άλλους επιβάτες στα αεροπλάνα και στα αεροδρόμια ήταν χαμηλός.

Ο ασθενής μολύνθηκε με το στέλεχος του ιού που συναντάται συχνότερα σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, πρόσθεσαν τα CDC.

Έχουν αναφερθεί τουλάχιστον έξι κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από τη Νιγηρία, πριν από το τρέχον κρούσμα, όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με τα CDC. Η μόλυνση του Αμερικανού δεν σχετίζεται με τις προηγούμενες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Sputnik

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης