Πρώην πληροφοριοδότης της DEA ένας από τους συλληφθέντες για τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021, 06:14
Πρώην πληροφοριοδότης της DEA ένας από τους συλληφθέντες για τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής

Ένας από τους Αϊτινό-Αμερικανούς άνδρες που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ την περασμένη εβδομάδα ήταν στο παρελθόν πληροφοριοδότης της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), δήλωσε χθες ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας.

Οι Αρχές της Αϊτής συνέλαβαν την περασμένη εβδομάδα δύο Αϊτινο-Αμερικανούς άνδρες, τον Ζοζέφ Βενσάν, 55 ετών, και τον Τζέιμς Σολάζ, 35 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην ομάδα των ενόπλων που εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του Μοΐζ, σκότωσαν τον πρόεδρο και τραυμάτισαν σοβαρά τη σύζυγό του. Στην ομάδα αυτή μετείχαν και 26 Κολομβιανοί που, σύμφωνα με πηγές του κολομβιανού στρατού, πέρασαν στην Αϊτή από τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία.

Ο αξιωματούχος της DEA, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αρνήθηκε να πει ποιος από τους δύο άντρες ήταν πληροφοριοδότης.

«Ένας από τους υπόπτους της δολοφονίας του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ ήταν μια εμπιστευτική πηγή της DEA» δήλωσε με mail ο αξιωματούχος της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, προσθέτοντας ότι ο ύποπτος επικοινώνησε με την DEA μετά τη δολοφονία και η υπηρεσία τον παρότρυνε να παραδοθεί. «Αυτά τα άτομα δεν ενεργούσαν για λογαριασμό της DEA» ανέφερε.

Ο ύποπτος δεν ήταν ενεργός πληροφοριοδότης τη στιγμή της δολοφονίας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένας τρίτος Αϊτινο-Αμερικανός, ο Κρίστιαν Εμανουέλ Σανόν, συνελήφθη την Κυριακή από τις Αρχές της Αϊτής, οι οποίες τον κατηγορούν ως εγκέφαλο της επίθεσης.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου των ΗΠΑ και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διερευνούν γιατί οι Αϊτινο-Αμερικανοί άνδρες ενδέχεται να συμμετείχαν στη δολοφονία Μοΐζ.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Ιουλίου 2021, 06:15