Νέο προεδρικό διάταγμα που θα περιορίζει τη δυνατότητα των απολυταρχικών καθεστώτων να παρακολουθεί τις κινήσεις των αντικαθεστωτικών εξέδωσε ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα.

«Η τεχνολογία πρέπει να μπορεί να δίνει δύναμη στους πολίτες και όχι να τους καταπιέζει» προέταξε ως σύνθημα της κίνησης αυτής ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προεδρικό διάταγμα στοχεύει στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να βοηθήσουν τα απολυταρχικά καθεστώτα, ιδίως στο Ιράν και στη Συρία, να καταπιέζουν τον λαό.

Σε ομιλία του στο Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον, όπου τον ξενάγησε ο επιζών του ολοκαυτώματος Ελάι Γουίζελ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι το νέο «Συμβούλιο Αποτροπής Ωμοτήτων» θα συγκληθεί για πρώτη φορά την ερχόμενη Δευτέρα και θα έχει σκοπό να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει με καλύτερο τρόπο τις ωμότητες μαζικής κλίμακας και τα εγκλήματα πολέμου. Ο Ομπάμα δήλωσε μάλιστα ότι πολύ συχνά επιτρέπεται στους «σπόρους του μίσους» να καρπίσουν. «Πολύ συχνά ο κόσμος αποτυγχάνει να σταματήσει σφαγές αθώων σε μεγάλη κλίμακα» είπε.

Στο προεδρικό διάταγμα, ο πρόεδρος δήλωσε ότι «η κακόβουλη χρήση τεχνολογίας» διευκολύνει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και τη Συρία και αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης χορήγησης βίζας και χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς, σε μία ομάδα συριακών και ιρανικών υπηρεσιών και φυσικών προσώπων.

Την ώρα που θεωρείται ότι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες τεχνολογίες βοήθησαν τους επαναστάτες σε χώρες συμπεριλαμβανομένων της Λιβύης και της Αιγύπτου, άλλα καθεστώτα χρησιμοποιούν αυτού του είδους την τεχνολογία για να εντοπίζουν τους αντιφρονούντες.

Το διάταγμα απαγορεύει σε άτομα ή εταιρείες που σχετίζονται με την παροχή και τη διαχείριση «κατασκοπευτικών» τεχνολογιών την είσοδό τους στις Η.Π.Α. και επιβάλλει την κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων στις Η.Π.Α.. Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται από δυναστικά καθεστώτα παρεχόταν από αμερικανικές εταιρείες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης