Ο Νταγκ Έμχοφ, σύζυγος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ζήτησε χθες Τετάρτη να καταπολεμηθεί «η επιδημία μίσους» στις ΗΠΑ στη διάρκεια εκδήλωσης για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, την ώρα που οι αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν αντιεβραϊκή «τρομοκρατική επίθεση».

«Είμαι περήφανος που είμαι εβραίος. Είμαι περήφανος που ζω ανοικτά ως εβραίος. Δεν φοβάμαι. Αρνούμαι να φοβάμαι», δήλωσε στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας στον Λευκό Οίκο στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας και αξιωματούχοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με μια επιδημία μίσους. Αφήστε με να πω ξεκάθαρα ότι οι λέξεις μετράνε», επεσήμανε ο Έμχοφ ο οποίος έχει αναλάβει έναν ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στον Λευκό Οίκο στην κινητοποίηση κατά του αντισημιτισμού.

Ο πρώτος εβραίος και ο πρώτος άνδρας που έχει τον ρόλο του συζύγου της αντιπροέδρου των ΗΠΑ συμμετείχε σε δεξιώσεις στον Λευκό Οίκο για τις γιορτές Χάνουκα, Ρος Χασάνα και το εβραϊκό Πάσχα.

«Για εμένα η συζήτηση (για τον αντισημιτισμό) δεν έχει τελειώσει, μόλις ξεκίνησε», υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε καταδικάσει τον αντισημιτισμό σε ένα πλαίσιο ανησυχητικής αύξησης, σύμφωνα με τους ειδικούς, του αντισημιτικού λόγου και της υποκίνησης σε μίσος από προσωπικότητες με επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίθεση στη Νέα Υόρκη

Στο μεταξύ στη Νέα Υόρκη –όπου ζει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα παγκοσμίως εκτός Ισραήλ—ο εισαγγελέας της περιφέρειας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ ανακοίνωσε ότι αποτράπηκε «τρομοκρατική επίθεση εναντίον της εβραϊκής κοινότητας» και ότι συνελήφθησαν δύο νεαροί άνδρες.

Ο Κρίστοφερ Μπράουν και ο Μάθιου Μάρερ, περίπου 20 ετών, συνελήφθησαν τον Νοέμβριο στον σταθμό του μετρό Πεν Στέισον, στο Μανχάταν, να φέρουν ή να έχουν στο σπίτι τους πυροβόλα όπλα, πυρομαχικά, ένα μαχαίρι, ένα περιβραχιόνιο με μια σβάστικα και μια κουκούλα του σκι.

Ο Μπράουν κατηγορείται για «τρομοκρατικό έγκλημα» και «τρομοκρατική απειλή» επειδή ανήρτησε στο Twitter απειλητικά μηνύματα, όπως «θα πάω να ρωτήσω έναν ιερέα αν πρέπει να παντρευτώ ή να πυροβολήσω εναντίον μιας συναγωγής και να πεθάνω».

«Αυτή τη φορά θα το κάνω πραγματικά», είχε επίσης γράψει, σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης.

«Μια φρικτή τραγωδία αποφεύχθηκε χάρη στην επιμέλεια, την εις βάθος εργασία και τον συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών μου και των συνεργατών μας που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή του νόμου σε τοπικό, περιφερειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο», τόνισε ο Μπραγκ.

Σύμφωνα με την αμερικανική οργάνωση κατά του αντισημιτισμού Anti Defamarion League, στις ΗΠΑ καταγράφηκε το 2021 αριθμός ρεκόρ 2.717 αντισημιτικών ενεργειών (επιθέσεις, φραστικές επιθέσεις, υλικές καταστροφές κ. ά.), αύξηση κατά 34% σε διάστημα ενός έτους.

Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), μια από τις πιο παλιές αμερικανικές εβραϊκές οργανώσεις, «το 39% των Αμερικανών εβραίων έχουν αλλάξει συμπεριφορά επειδή φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα αντισημιτισμού», λαμβάνοντας μεταξύ άλλων «μέτρα για να αποκρύπτουν την εβραϊκή τους ταυτότητα». Επίσης το 24% απάντησε ότι «έχει γίνει στόχος αντισημιτισμού».

Στη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας στον Λευκό Οίκο ο εκτελεστικός διευθυντής της AJC Τεντ Ντόιτς ζήτησε να συσταθεί ομάδα εργασίας «αρμόδια να καταρτίσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού».

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η αντισημιτική ρητορική έχει αρχίσει να κανονικοποιείται στις ΗΠΑ, μέσω γνωστών προσωπικοτήτων όπως ο ράπερ Κάνιε Γουέστ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα «Αγαπώ τον Χίτλερ».

Εξάλλου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις επειδή διοργάνωσε στην οικία του στη Φλόριντα δείπνο στο οποίο συμμετείχε ο υπέρμαχος της ανωτερότητας της λευκής φυλής Νικ Φουέντες, ο οποίος αμφισβητεί και το Ολοκαύτωμα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης