Ο Τραμπ υπέγραψε ένα αμφιλεγόμενο διάταγμα για τον αντισημιτισμό στα πανεπιστήμια

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, 10:08
Ο Τραμπ υπέγραψε ένα αμφιλεγόμενο διάταγμα για τον αντισημιτισμό στα πανεπιστήμια

Αντιδράσεις στην κοινή γνώμη προκαλεί το διάταγμα που υπέγραψε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο σχετίζεται με την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Οι επικριτές του καταγγέλλουν ότι επιφέρει πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Το διάταγμα διευρύνει τον ορισμό του αντισημιτισμού βάσει της νομοθεσίας για τα πολιτικά δικαιώματα του 1964.

«Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τα πανεπιστήμια: Αν θέλετε να λαμβάνετε το τεράστιο ποσό της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης που παίρνετε κάθε χρόνο, θα πρέπει να απορρίψετε τον αντισημιτισμό. Είναι πολύ απλό» επεσήμανε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο για την εβραϊκή γιορτή Χάνουκα.

«Η ενέργεια αυτή ξεκαθαρίζει ότι το Άρθρο 6 της Νομοθεσίας για τα Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο απαγορεύει την παροχή ομοσπονδιακής χρηματοδότησης σε πανεπιστήμια ή άλλους θεσμούς που κάνουν διακρίσεις, θα εφαρμόζεται και στα ιδρύματα που προάγουν το αντισημιτικό μίσος» ξεκαθάρισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Με το εν λόγω διάταγμα ο Τραμπ «υπερασπίζεται τους Εβραίους φοιτητές» και «δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα γίνει ανεκτός ο αντισημιτισμός», υπογράμμισε από τη μεριά του ο γαμπρός και σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζάρεντ Κούσνερ.

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι της ελευθερίας της έκφρασης ανησυχούν ότι θα χρησιμοποιηθεί μια πολύ ευρεία και ασαφής ερμηνεία του αντισημιτισμού για να απαγορευθούν οι επικρίσεις προς την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Τζέρεμι Μπεν- Άμι, τον πρόεδρο της προοδευτικής, εβραϊκής οργάνωσης J-Street, το προεδρικό διάταγμα «μοιάζει να έχει λιγότερο σκοπό την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και περισσότερο να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης και να καταφερθεί εναντίον των επικρίσεων που διατυπώνονται εναντίον του Ισραήλ στα πανεπιστήμια».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019, 10:28