«Δικτάτορα» χαρακτηρίζει μέσω ανακοίνωσής του ο Λευκός Οίκος τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μετά την «κατάληψη της απόλυτης εξουσίας» μέσω ψεύτικων εκλογών, που στόχο είχαν να καθιερώσει μια Συντακτική Συνέλευση. 

Συγκεκριμένα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Χ. Ρ. Μακμάστερ επεσήμανε: «Ο Μαδούρο δεν αποτελεί απλώς έναν κακό ηγέτη. Τώρα πια είναι και δικτάτορας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πρόσφατες πράξεις που κατέληξαν στη χθεσινή κατάληψη της απόλυτης εξουσίας μέσω των ψεύτικων εκλογών της Συντακτικής Συνέλευσης αντιπροσωπεύουν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία στο ημισφαίριό μας» πρόσθεσε.

Πρωτοφανείς νομικές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Μαδούρο



Μόλις μία ημέρα μετά τις εκλογές για τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης η Ουάσινγκτον επέβαλε πρωτοφανείς κυρώσεις εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι χθεσινές παράνομες εκλογές επιβεβαιώνουν ότι ο Μαδούρο είναι ένας δικτάτορας που περιφρονεί τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας» δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ενώ ανακοίνωσε το «πάγωμα» «όλων των περιουσιακών στοιχείων» του προέδρου της Βενεζουέλας εντός της δικαιοδοσίας των ΗΠΑ.

«Βήμα προς τη δικτατορία» χαρακτήρισε τη διαδικασία των εκλογών και η Νίκι Χέιλι

Σε δηλώσεις σχετικά με τις κάλπες που στήθηκαν προέβη και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Νίκι Χέιλι, η οποία τόνισε πως ο Νικολάς Μαδούρο είναι ένα «βήμα προς τη δικτατορία». 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχθούν μια παράνομη κυβέρνηση στο Καράκας» διεμήνυσε. 

 «Οι ψεύτικες εκλογές του Μαδούρο αποτελούν άλλο ένα βήμα προς τη δικτατορία» έγραψε η Χέιλι σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter και συμπλήρωσε: «Δεν θα δεχτούμε μια παράνομη κυβέρνηση. Ο λαός της Βενεζουέλας και η δημοκρατία θα υπερισχύσουν».

 «Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού» τονίζει το αμερικανικό ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ λίγο μετά την εκλογική διαδικασία τόνισε σε ανακοίνωσή του:

«Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στη χώρα τους». Τους 10 έφτασαν οι νεκροί στις αιματοβαμμένες εκλογές

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας» πρόσθεσε και καταδίκασε τη βία των Αρχών της Βενεζουέλας κατά των διαδηλωτών.

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, «να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν τη δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για τη βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές». 

Τους 10 έφτασαν οι νεκροί στις αιματοβαμμένες εκλογές

Οι εκλογές για τη Συνέλευση οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή βάφτηκαν με αίμα, καθώς σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι. 

Μεταξύ των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους είναι δύο έφηβοι και ένα υποψήφιο μέλος της Συνέλευσης, καθώς και ο Ρικάρδο Κάμπος, 30 ετών, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης