Ο κυκλώνας Χάνα, ο πρώτος του έτους στον Ατλαντικό, έφτασε το Σάββατο στις νότιες ακτές του Τέξας συνοδευόμενος από σφοδρές βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και τεράστια κύματα, τα οποία απείλησαν μία μεγάλη περιοχή όπου παρατηρείται άνοδος των θανάτων από την επιδημία του κορωνοϊού.

Ο κυκλώνας Χάνα, που είναι κατηγορίας 1, έφτασε στο νησί Πάντρε στις 17:00 χθες τοπική ώρα (01:00 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδος) συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα έως και 145 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες το βράδυ κατευθύνθηκε προς το νότιο Τέξας, ενώ σήμερα αναμένεται να πλήξει το βορειοανατολικό Μεξικό.

«Ο Χάνα αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις σε κάποιες περιοχές του νότιου Τέξας και του βορειοανατολικού Μεξικού. Οι βροχές αυτές μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες», με αποτέλεσμα να υπάρξουν υπερχειλίσεις, προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή υλικές ζημιές.

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να έχουν πέσει 45 εκατοστά βροχής σε μια περιοχή που εκτείνεται από το νότιο Τέξας ως τις μεξικανικές πολιτείες Κοαχουίλα και Νουέβο Λεόν, αλλά και το βόρειο τμήμα της πολιτείας Ταμαουλίπας. Εξάλλου, τα κύματα ενδέχεται να υψώνονται ως το 1,8 μέτρο, πρόσθεσαν οι μετεωρολόγοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες το απόγευμα ο Χάνα βρισκόταν περίπου 100 χιλιόμετρα από την πόλη Κόρπους Κρίστι του Τέξας. Η πόλη των 325.000 κατοίκων είναι μία από τις βασικές εστίες της επιδημίας covid-19 στο Τέξας, με περισσότερους από 400 ανθρώπους να νοσηλεύονται λόγω του κορωνοϊού.

Οι αρχές της πόλης έχουν κλείσει μουσεία και βιβλιοθήκες, ενώ οι κάτοικοι προετοιμάζονται για τον κυκλώνα, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Προς το παρόν οι υλικές ζημιές μοιάζουν μικρές και έχουν αναφερθεί τοπικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και κάποιες πλημμύρες.

Ο δήμαρχος του Κόρπους Κρίστι, ο Τζο ΜακΚόμπ, προειδοποίησε τους κατοίκους που ζουν σε περιοχές όπου ενδέχεται να σημειωθούν πλημμύρες να τηρήσουν τους κανόνες προστασίας από τον covid-19.

Ντάγκλας και Γκονσάλο

Δύο ακόμη συστήματα ήταν ενεργά χθες, ο κυκλώνας Ντάγκλας που κατευθύνεται προς το αρχιπέλαγος της Χαβάης στον Ειρηνικό και η τροπική καταιγίδα Γκονσάλο κοντά στη Γαλλική Πολυνησία στον Ατλαντικό.

«Η κυβέρνησή μου παρακολουθεί στενά τους κυκλώνες Ντάγκλας κοντά στη Χαβάη και Χάνα που πλήττει το Τέξας», έγραψε στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Εξακολουθούμε να συντονιζόμαστε με τις πολιτείες αυτές, ακούστε τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων (…) για να προστατεύσετε τις οικογένειές σας και τα υπάρχοντάς σας!», πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης