Η αμερικανική ομοσπονδιακή δικαιοσύνη ανακοίνωσε πως κατηγορεί τρεις λευκούς -ήδη αντιμέτωπους με δίωξη για φόνο στην Πολιτεία Τζόρτζια, όπου όμως δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία δίκης- για εγκλήματα μίσους στην υπόθεση της δολοφονίας του νεαρού Αφροαμερικανού Αμάντ Άρμπερι, ο οποίος σκοτώθηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Γκρέγκορι ΜακΜάικλ, 65 ετών, ο γιος του Τράβις, 35 ετών, κι ο Ουίλιαμ Μπράιαν, 51 ετών, θα κληθούν να λογοδοτήσουν για εγκλήματα μίσους και απόπειρα απαγωγής ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κατηγορητήριο, που υιοθετήθηκε από σώμα ενόρκων, εξηγεί ότι έβαλαν στο στόχαστρο τον νεαρό «εξαιτίας της φυλής του και του χρώματος του δέρματός του» και τον καταδίωξαν με ανοιχτό ημιφορτηγό οπλισμένοι, κάτι που «οδήγησε στον θάνατό του».

Ο Αμάντ Άρμπερι, 25 ετών, σκοτώθηκε την 23η Φεβρουαρίου 2020, ενώ έτρεχε σε ανοιχτό χώρο σε γειτονιά στο Μπράνσγουικ, από τους τρεις άνδρες που υποστήριξαν πως νόμιζαν πως ήταν διαρρήκτης.

Για πάνω από δύο μήνες, η αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία προσαγωγή και χρειάστηκε να κυκλοφορήσει βίντεο της τραγωδίας, το οποίο γνώρισε ευρύτατη διάδοση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στις αρχές Μαΐου και προκάλεσε κύμα αγανάκτησης, για να αρχίσει η ουσιαστική έρευνα για την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο καιρό αργότερα οι αρχές συνέλαβαν τους τρεις άνδρες, που διώκονται για «φόνο» και «αυθαίρετη σύλληψη». Έχουν προφυλακιστεί ενόψει της δίκης τους, ωστόσο η ημερομηνία που θα αρχίσει η διαδικασία σε επίπεδο πολιτειακής δικαιοσύνης δεν έχει οριστεί μέχρι εδώ.

Αν και το Σύνταγμα των ΗΠΑ απαγορεύει να δικάζεται οποιοσδήποτε για το ίδιο έγκλημα δύο φορές, το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε το 1847 να ασκούνται χωριστές διώξεις από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη και το δικαστικό σύστημα κάθε πολιτείας, αφού πρόκειται για ανεξάρτητες «κυρίαρχες οντότητες».

Στην πραγματικότητα είναι πολύ σπάνια η διεξαγωγή δύο δικών. Αφού υπάρξει ετυμηγορία από το ένα από τα δύο συστήματα, το άλλο γενικά τείνει να σταματά να ασχολείται με την υπόθεση.

Έχουν υπάρξει εξαιρέσεις, σε περιπτώσεις αθωωτικών αποφάσεων ή μη άσκησης διώξεων. Τη δεκαετία του 1960 ειδικά, η ομοσπονδιακή δικαιοσύνη έχει ασκήσει διώξεις σε βάρος αρκετών λευκών που είχαν αθωωθεί για τους φόνους Αφροαμερικανών από τη δικαιοσύνη στις πολιτείες τους, στον αμερικανικό νότο, που γενικά τασσόταν υπέρ του φυλετικού διαχωρισμού.

Η μητέρα του Αμάντ Άρμπερι εξάλλου έχει ασκήσει αγωγή και ζητεί αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων. Βάζει στο στόχαστρο τους ΜακΜάικλ και Μπράιαν, αλλά και τους αστυνομικούς και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που κατηγορεί ότι προσπάθησαν να κουκουλώσουν την υπόθεση, που μετατράπηκε σε έμβλημα του κινήματος Black Lives Matter.

Το όνομα του Αμάντ Άρμπερι ακουγόταν απ’ άκρου σ’ άκρο των ΗΠΑ πέρυσι, στη διάρκεια των γιγαντιαίων διαδηλώσεων για την αστυνομική βαρβαρότητα σε βάρος Αφροαμερικανών, όπως και αυτά του Τζορτζ Φλόιντ, που υπέστη ασφυξία κάτω από το γόνατο λευκού αστυνομικού στη Μινεάπολη, και της Μπριόνα Τέιλορ, η οποία σκοτώθηκε μέσα στο διαμέρισμά της στη Λούιβιλ.

Ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια Άρμπερι, χαιρέτισε χθες την άσκηση δίωξης από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό ορόσημο» στην «ανηφορική πορεία προς τη φυλετική δικαιοσύνη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης