Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διόρισε χθες, Τρίτη, τον βετεράνο εισαγγελέα Ντάμιαν Γουίλιαμς στη θέση του εισαγγελέα στο Μανχάταν, θέτοντάς τον επικεφαλής σε ένα από τα ομοσπονδιακά εισαγγελικά γραφεία υψηλού προφίλ σε παναμερικανικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης τους διορισμούς άλλων επτά εισαγγελέων, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, όπως επίσης και των εισαγγελέων της Ανατολικής και Δυτικής Περιφέρειας της πολιτείας Βιρτζίνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν ο διορισμός του εγκριθεί από τη Γερουσία, ο Γουίλιαμς θα γίνει ο πρώτος μαύρος που θα εποπτεύει το Γραφείο της Εισαγγελίας στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος είναι κατά την περίοδο αυτή επικεφαλής μιας ομάδας δράσης για τις μετοχές των εταιριών στο χρηματιστήριο, στο ίδιο εισαγγελικό γραφείο.

Το Γραφείο της Εισαγγελίας στο Μανχάταν χειρίζεται μερικές από τις πιο περίπλοκες ποινικές διώξεις εκτελεστικών διευθυντών της Wall Street. Το χαρτοφυλάκιο των υποθέσεών του περιλαμβάνει υποθέσεις από την εσωτερική διακίνηση μετοχών, τη διάπραξη νοθείας χρεογράφων, την διαφθορά, αλλά και υποθέσεις τρομοκρατίας.

Ο Γουίλιαμς διερευνά τώρα τον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζιουλιάνι , που είχε ηγηθεί του ίδιου εισαγγελικού γραφείου στη δεκαετία του 1980, ενώ πιο πρόσφατα έγινε γνωστός για τη νομική εκπροσώπηση του πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ίδιο εισαγγελικό γραφείο διώκει την Βρετανίδα κοσμική Ζισλέν Μάξγουελ που κατηγορείται ότι βοηθούσε τον χρηματιστή και καταδικασμένο για σεξουαλικά εγκλήματα Τζέφρι Επστάιν να παρασύρει έφηβες για σεξ.

Η ίδια υποστήριξε την αθωότητά της.

Πριν από την τωρινή του θέση, ο Γουίλιαμς είχε ασκήσει ποινική δίωξη κατά του πρώην προέδρου της Πολιτειακής Βουλής της Νέας Υόρκης Σέλντον Σίλβερ για δωροδοκία και εκβιασμό και επίσης άσκησε την ποινική δίωξη στην υπόθεση κατά του πρώην βουλευτή Κρίστοφερ Κόλινς για εσωτερική διακίνηση μετοχών και ψευδορκία στο FBI.

Για τη θέση του Εισαγγελέα στην Ανατολική Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, με το γραφείο του να βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα του Μπρούκλιν, ο Μπάιντεν επέλεξε τον Μπρέον Πις, πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα, ο οποίος σήμερα συνεργάζεται με το νομικό γραφείο Cleary Gottlieb.

Το γραφείο αυτό διαχειρίζεται την πολύκροτη ποινική υπόθεση κατά των κατηγοριών του συμμάχου του Τραμπ, Τόμας Μπαράκ για παράνομη άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης υπέρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο Μπαράκ υποστήριξε την αθωότητά του για τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Για την Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια, ένα εισαγγελικό γραφείο που είναι ευρύτερα γνωστό για το χειρισμό σοβαρών ποινικών διώξεων σε υποθέσεις τρομοκρατίας, αλλά και υποθέσεων που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν διόρισε τη βετεράνο ομοσπονδιακή εισαγγελέα Τζέσικα Άμπερ.

Ο ίδιος επιλέγει τον Κρίστοφερ Κάβανο, έναν βοηθό εισαγγελέα που βοήθησε στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά του αυτοαποκαλούμενου νέο-Ναζί Τζέιμς Φίλντς για τη δολοφονία ενός αντίπαλου διαδηλωτή στην πορεία υπεροχής της λευκής φυλής που έγινε στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια το 2017, για τη θέση του Εισαγγελέα στη Δυτική Περιφέρεια της πολιτείας Βιρτζίνια.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι προς διορισμό εισαγγελείς είναι η Κάρλα Φρίντμαν για τη Βόρεια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, ο Γουίλιαμ Ίχλεφελντ για την Βόρεια Περιφέρεια της Δυτικής Βιρτζίνια, η Ντάρσι Μακελούι για την Περιφέρεια του Μέιν και ο Γουίλιαμ Τόμσον για τη Νότια Περιφέρεια της Δυτικής Βιρτζίνια.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης