Στον πρώην επικεφαλής της αστυνομίας της Ονδούρας απαγγέλθηκαν κατηγορίες από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων ναρκωτικών, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης με δυνητικά βαριές πολιτικές συνέπειες: σ’ αυτήν εμπλέκεται προσωπικά ο πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ο Χουάν Ορλάντο Ερνάντες.

Ο Χουάν Βαγιαδάρες, 60 ετών, φέρεται καταχρώμενος το αξίωμά του να παρείχε προστασία σε φορτία κοκαΐνης που διέρχονταν από την Ονδούρα με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ έναντι δωροδοκιών, καθώς και να ενορχήστρωσε τουλάχιστον έναν φόνο τον Ιούνιο του 2011, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στέλεχος της αστυνομίας της Ονδούρας από το 1985 ως το 2016, ο Χουάν Βαγιαδάρες, ή «Ελ Τίγκρε», διετέλεσε αρχηγός της την περίοδο από το 2012 ως το 2013.

Σύμφωνα με δικόγραφα ωστόσο, ανήκε ταυτόχρονα σε κύκλωμα κορυφαίων κρατικών λειτουργών της Ονδούρας που ενεχόταν στη διακίνηση ναρκωτικών, στο οποίο συμμετείχε επίσης ο αδελφός του προέδρου της Ονδούρας. Κατ’ απαίτηση του τελευταίου, ο Βαγιαδάρες φέρεται να οργάνωσε τη δολοφονία ενός αντίπαλου διακινητή ναρκωτικών το 2011.

Ο Τόνι Ερνάντες, αδελφός του αρχηγού του κράτους της Ονδούρας, συνελήφθη το 2018 στο Μαϊάμι και δικάστηκε τον Οκτώβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη. Ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν είχε τονίσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκείνης, επικαλούμενος τις καταθέσεις διαφόρων πρώην διακινητών, πως ο Τόνι Ερνάντες είχε μπορέσει να συμμετάσχει στη διακίνηση περίπου 200 τόνων κοκαΐνης, «με πλήρη ατιμωρησία», χάρη στην προστασία που του προσέφερε ο αδελφός του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από τη δίκη διάρκειας δύο εβδομάδων, ο πρώην βουλευτής κρίθηκε ένοχος για τέσσερις κατηγορίες, ετυμηγορία που στηλίτευσε με έντονο τρόπο ο πρόεδρος της Ονδούρας, κάνοντας λόγο για μια απόφαση που βασίστηκε σε «ψέματα». Η απαγγελία της ποινής του Τόνι Ερνάντες, που αναμενόταν να γίνει τον Ιανουάριο, αναβλήθηκε για την 29η Ιουνίου.

Ο πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες είναι προνομιακός εταίρος του Αμερικανού ομολόγου του Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθεια του Ρεπουμπλικάνου να μειώσει τη ροή μεταναστών από την κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ, όμως η δίκη του αδελφού του τον μετέτρεψε σε σύμμαχο που μάλλον αμηχανία προκαλεί στην Ουάσινγκτον.

Ο στρατηγός Βαγιαδάρες, που δεν κρατείται από τις αμερικανικές αρχές, εξανέστη σε δηλώσεις του προς τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του: «δεν είμαι κακοποιός, είμαι πρώην αξιωματικός της αστυνομίας με βαθμό στρατηγού, υπηρέτησα τη χώρα μου και την κοινωνία», τόνισε και πρόσθεσε πως εννοεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του «οπουδήποτε» απέναντι στις κατηγορίες της αμερικανικής δικαιοσυνης, που χαρακτήρισε ψευδείς.

Αλλά και ο ίδιος πρόεδρος Ερνάντες χαρακτήρισε «100% ψευδή» τον ισχυρισμό που διατυπώνεται στο κατηγορητήριο ότι ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας — περιγράφεται ως «πολύ βίαιος» άνθρωπος, που αναλάμβανε «ειδικές αποστολές» — εκτελούσε δικές του διαταγές.

Ο πρόεδρος Ερνάντες δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες στις ΗΠΑ, αλλά οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές ερίζουν πως ενεχόταν στη διακίνηση ναρκωτικών και δωροδοκήθηκε από τον Μεξικανό βαρόνο των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Πηγή φωτογραφίας: elpais.hn

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης