Οι υπέρμαχοι του δικαιώματος στην άμβλωση πανηγύρισαν «ιστορικές» νίκες στα δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν την Τρίτη, ταυτόχρονα με τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει το κεκτημένο (την ετυμηγορία στην υπόθεση Roe εναντίον Wade), σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, επιτρέποντας στις αρχές κάθε πολιτείας να την απαγορεύσουν στο έδαφός τους, διενεργήθηκαν για το ζήτημα πέντε δημοψηφίσματα σε Καλιφόρνια, Βερμόντ, Μίσιγκαν, Κεντάκι και Μοντάνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλειοψηφία σε Καλιφόρνια, Βερμόντ και Μίσιγκαν τάχθηκε υπέρ της μεταρρύθμισης της νομοθεσίας στην πολιτεία τους ώστε να συμπεριληφθεί ξεκάθαρα το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC και την εφημερίδα New York Times. Τροπολογίες θα εγγυηθούν το δικαίωμα στην άμβλωση στις συγκεκριμένες πολιτείες, ακόμη και σε περίπτωση που οι τοπικές αρχές επιχειρήσουν στο μέλλον να ψηφίσουν νόμο που θα την απαγορεύει.

Αν και τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στις τρεις προαναφερθείσες πολιτείες θεωρούνταν αναμενόμενα, δεν ισχύει το ίδιο στο Κεντάκι ή τη Μοντάνα, συντηρητικές πολιτείες όπου επίσης απορρίφθηκαν προτάσεις εχθρικές προς τις αμβλώσεις.

«Σε όλη τη χώρα, είδαμε καθαρή αποκήρυξη της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου», δήλωσε η Νάνσι Νόρθαπ, πρόεδρος του Κέντρου για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, που υποστηρίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. «Οι ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν δυναμικά για να αποκαταστήσουν το δικαίωμα που τους αφαίρεσε το Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν θέλουν οι πολιτικοί να ελέγχουν το σώμα και το μέλλον τους», τόνισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Αύγουστο, οι ψηφοφόροι στο Κάνσας (παρότι προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων) επίσης απέρριψαν πρόταση εχθρική προς τις αμβλώσεις.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον χαιρέτισε την έκβαση των δημοψηφισμάτων. «Φαίνεται ότι οι γυναίκες εκτιμούν πως έχουμε ανθρώπινα δικαιώματα και ψηφίζουμε», σχολίασε καυστικά μέσω Twitter.

Παρότι χαιρέτισε την «ιστορική νίκη», ο διευθυντής της Αμερικανικής Ένωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) Άντονι Ρομέρο υπογράμμισε ότι «ο αγώνας κάθε άλλο παρά τελείωσε». «Κάθε άνθρωπος αξίζει το δικαίωμα να λαμβάνει προσωπικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ωσότου αυτό το όραμα πάρει σάρκα και οστά σε ολόκληρη τη χώρα», πρόσθεσε.

Μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, 15 αμερικανικές πολιτείες έχουν απαγορεύσει πλήρως τις αμβλώσεις και ορισμένες άλλες επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς. Τουλάχιστον 66 κλινικές έκλεισαν σε όλη τη χώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης