Η Γερουσία επικύρωσε χθες, Τρίτη, με συντριπτική πλειοψηφία τον διορισμό της Λίσα Μόνακο στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Δικαιοσύνης. Η Μόνακο είναι επιλογή του προέδρου Τζο Μπάιντεν και διορίστηκε δεύτερη στην ιεραρχία του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο διορισμός της εγκρίθηκε με ψηφοφορία (98-2), ενώ το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει την εποπτεία μιας σειράς ποινικών ερευνών, αλλά και ερευνών εθνικής ασφάλειας, όπως επίσης και την εποπτεία των γραφείων των γενικών εισαγγελέων σε 94 περιφέρειες των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα η θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης είναι κομβική για την παραγωγή πολιτικών της ποινικής δικαιοσύνης, από την επιβολή ποινών μέχρι την επίδειξη επιείκειας. Μία από τις πιο πιεστικές υποθέσεις, την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Μόνακο μετά την ορκωμοσία της, θα είναι η διευρυμένη έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του (τότε) προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Περισσότεροι από 410 κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τον ρόλο τους στα βίαια επεισόδια, από πλημμελήματα μέχρι σοβαρές κατηγορίες, όπως η επίθεση κατά αστυνομικών, η παρακώλυση της λειτουργίας του Κογκρέσου, αλλά και η συνωμοσία για την εισβολή στο Καπιτώλιο. Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Μόνακο, είναι η διαχείριση των επιπτώσεων από μία κακόβουλη εκστρατεία ηλεκτρονικών υποκλοπών που αποδίδεται στη Ρωσία και είχε ως στόχο λογισμικό που ανέπτυξε η SolarWinds Corp, θέτοντας σε κίνδυνο τη ασφάλεια της διαχείρισης ηλεκτρονικών αρχείων από υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εμπορίου των ΗΠΑ.

Πιο πρόσφατα, η 53χρονη Μόνακο συνεργάστηκε με τη δικηγορική εταιρεία O’Melveny & Myers. Πριν από αυτή τη συνεργασία, υπηρέτησε σε μία σειρά θέσεων ασκώντας υπηρεσιακά καθήκοντα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και στον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ίδια ήταν εισαγγελέας στην ομάδα δράσης που είχε συσταθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την υπόθεση της Enron Corp μετά την κατάρρευση της εταιρείας το 2001. Η Μόνακο αργότερα εργάστηκε στο FBI ως σύμβουλος του πρώην διευθυντή του Ρόμπερτ Μάλερ, ενώ υπηρέτησε ως βοηθός του υπουργού Δικαιοσύνης στο Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας για την περίοδο 2011-2013 επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Επίσης εργάστηκε ως σύμβουλος του πρώην προέδρου Ομπάμα για θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. «Είναι μία από τις πιο σημαντικές ειδικούς σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας στις ΗΠΑ» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας Ντικ Ντάρμπιν απευθυνόμενος στην ολομέλεια του σώματος, προσθέτοντας ότι η εμπειρία της «την έχει προετοιμάσει για την εποπτεία της λειτουργίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε αυτή τη σημαντική στιγμή της ιστορίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης