Η αμερικανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, ότι υπήρξε θύμα κυβερνοεπίθεσης, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δύο υπουργεία τέθηκαν στο στόχαστρο από χάκερ που συνδέονται με το ρωσικό κράτος.

«Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες-εταίρους μας όσον αφορά τις δραστηριότητες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στα κυβερνητικά δίκτυα» και «παρέχουμε τεχνική βοήθεια στις εν λόγω οντότητες», επιβεβαίωσε στο AFP εκπρόσωπος της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας και ασφάλειας υποδομών (Cisa), που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, ούτε αναφέρθηκε στο εύρος της επίθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρωσία είναι η χώρα από την οποία προέρχονται οι επιθέσεις αυτές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα ATP29, που βρισκόταν επίσης πίσω από τις επιθέσεις με στόχο την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016, ανέφερε η Washington Post.

Χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση, σε κάποιες περιπτώσεις πριν από αρκετούς μήνες, στην εσωτερική αλληλογραφία του Υπουργείου Οικονομικών και της εθνικής διεύθυνσης τηλεπικοινωνιών (NTIA), σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου που δημοσιεύτηκαν χθες.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ενήμερη για αυτές τις πληροφορίες και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ταυτοποιήσει και να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημα συνδέεται με αυτή την κατάσταση» δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Ούλιοτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη, η αμερικανική εταιρεία πληροφοριακής ασφάλειας FireEye, η οποία καλείται συνήθως για βοήθεια από πελάτες που πέφτουν θύματα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, παραδέχθηκε ότι ήταν και η ίδια αντικείμενο μιας πολύ σύνθετης πειρατείας, η οποία υποψιάζεται επίσης ότι προερχόταν από ένα κράτος.

Η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισε «αβάσιμες» τις πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ και αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στις φερόμενες ως επιθέσεις.

«Οι κακόβουλες δραστηριότητες στον χώρο της πληροφορικής αντιτίθενται στις αρχές της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, στα εθνικά συμφέροντα και στο όραμά μας για τις σχέσεις μεταξύ κρατών» ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα της στο Facebook. «Η Ρωσία δεν διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις στο διαδίκτυο» προστίθεται στην ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας.

Mε πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης