Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ κατέθεσε μια πρόταση στη Γερουσία χθες που θα επιτρέψει στην αμερικανική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τα μέτρα ασφάλειας των συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών με περιουσιακά στοιχεία που έχει κατασχέσει από τους βαρόνους των ναρκωτικών, όπως ο Χοακίν Γκουζμάν («Ελ Τσάπο») και άλλοι επικεφαλής καρτέλ ναρκωτικών.

Σε γραπτή δήλωσή του ο Κρουζ είπε ότι το σχέδιο νόμου που έχει προτείνει «θα κρατήσει ως εφεδρεία κάθε ποσό που έχει κατασχεθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα της εγκληματικής δίωξης του ”Ελ Τσάπο” κι άλλων βαρόνων ναρκωτικών για χρηματοδότηση της ασφάλειας συνόρων και την ολοκλήρωση του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έως τώρα βρίσκονται σε διαδικασία κατάσχεσης από την αμερικανική κυβέρνηση πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια (12,8 δις ευρώ) σε εισπράξεις από ναρκωτικά κι άλλες παράνομες δράσεις του Γκουζμάν, σύμφωνα με τη δήλωση.

Ο Γκουζμάν απελάθη στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, για να αντιμετωπίσει την ισόβια κάθειρξη στη Νέα Υόρκη για την οργάνωση συμμορίας ναρκωτικών και για άλλα εγκλήματα που αφορούν σε ναρκωτικά.

Το καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα, που ονομάστηκε από την πολιτεία από την οποία κατάγεται ο Γκουζμάν, διακινεί κοκαΐνη από την Κολομβία στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού. Η συμμορία Σιναλόα ευθύνεται για ένα σημαντικό ποσοστό της κοκαΐνης, ηρωίνης και μαριχουάνας που πωλούνται στους δρόμους των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης