Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε χθες με μανία την πολιτεία του Αρκάνσας, στον αμερικανικό Νότο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, ενώ βορειότερα η κατάρρευση στέγης θεάτρου λόγω σφοδρής καταιγίδας προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 28 άλλων, σύμφωνα με τις αρχές.

Όπως, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι, ο ανεμοστρόβιλος διέλυσε οροφές και τοίχους κτιρίων, σκόρπισε αυτοκίνητα σαν να ήταν παιγνίδια, ξερίζωσε δέντρα και κατέστρεψε μέρος του δικτύου ηλεκτροδότησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Αρκάνσας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Γουίν, όπως δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της πολιτείας, η οποία κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ανέπτυξε περίπου 100 μέλη της εθνοφρουράς. «Το κέντρο του Αρκάνσας υπέστη σημαντικές ζημιές», έγραψε η ίδια στο Twitter.

Την ίδια ώρα, η κομητεία Πουλάσκι, που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα του Αρκάνσας, η Λιτλ Ροκ, και που δέχθηκε μεγάλο πλήγμα, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπάρχει και τρίτος νεκρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Περίπου 30 τραυματίες διακομίστηκαν στα νοσοκομεία» της πόλης, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Λιτλ Ροκ Φρανκ Σκοτ.

Εξάλλου το Baptist Health Medical Center στη Βόρειο Λιτλ Ροκ, στην άλλη πλευρά του ποταμού Άρκανσο, ανέφερε πως εισήγαγε 11 τραυματίες, ένας από τους οποίους βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός KTHV έκανε λόγο για έναν θάνατο στο Βόρειο Λιτλ Ροκ, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ως τώρα.

Ως και δέκα τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Unity Health στην κοντινή Τζάκσονβιλ, σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέβιν Μπέρτον.

Ο αριθμός των θυμάτων υπάρχουν φόβοι πως θα αυξηθεί, καθώς ο αρχηγός της αστυνομίας της Γουίν, ο Ρίτσαρντ Ντένις, δήλωσε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό KAIT8 πως η πόλη του υπέστη «απόλυτη καταστροφή» και μίλησε για δεκάδες παγιδευμένους στα συντρίμμια.

Εικόνες από τον αέρα που αναμετέδωσε το Weather Channel δείχνουν τομέα του Λιτλ Ροκ, αρκετά τετράγωνα, να έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, με σπίτια να χάσκουν χωρίς στέγες και τοίχους, άλλα να έχουν καταρρεύσει, και αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα να έχουν σκορπιστεί σε διάφορα σημεία.

Η κυβερνήτης Χάκαμπι Σάντερς ανέφερε νωρίτερα χθες πως κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί η Εθνοφρουρά. Πρόσθεσε πως «προσεύχεται» για τα θύματα.

Η αμερικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS) είχε εκδώσει νωρίτερα έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο.

Ανεμοστρόβιλοι, εντυπωσιακό όσο και καταστροφικό φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προβλεφθεί, πλήττουν συχνά τις ΗΠΑ, ιδίως το κεντρικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

Πριν από μια εβδομάδα, ανεμοστρόβιλος χτύπησε την πολιτεία του Μισισιπή, στοιχίζοντας τη ζωή σε 25 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες υλικές ζημιές. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την πολιτεία νωρίτερα χθες Παρασκευή.

Η Λάρα Φάραρ, δημοσιογράφος σε τοπικό οικονομικό έντυπο, ανέφερε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ήταν σε «απόλυτο σοκ» βλέποντας τις καταστροφές κοντά στο σπίτι της, στη Λιτλ Ροκ. «Σε ορισμένα κτίρια η σκεπή έχει διαλυθεί τελείως», δήλωσε η ίδια, περιγράφοντας εικόνες με κατεστραμμένα κτίρια, τοίχους που είχαν καταρρεύσει και ξεριζωμένα δέντρα.

Κάποιες ώρες αργότερα άλλος ανεμοστρόβιλος ή ισχυρή ριπή ανέμου θεωρείται ότι προκάλεσε τη διάλυση στέγης σε αμφιθέατρο στο βόρειο Ιλινόις, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οροφή την ώρα που στη σκηνή εμφανιζόταν ροκ συγκρότημα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 28 άλλοι διακομίστηκαν με ασθενοφόρο σε νοσοκομεία της περιοχής, πέντε εκ των οποίων με σοβαρά τραύματα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Σον Σαντλ, αρχηγός της πυροσβεστικής στη μικρή πόλη Μπελβιντέρε, δυτικά του Σικάγο στην πολιτεία Ιλινόις, στα όρια με την πολιτεία Ουισκόνσιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 260 άνθρωποι παρακολουθούσαν τη συναυλία στο θέατρο Apollo της πόλης.

Τον Δεκέμβριο του 2021, κάπου 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ανεμοστρόβιλοι έπληξαν την πολιτεία Κεντάκι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης