Εμπειρογνώμονες της αμερικανικής υγειονομικής αρχής συνέστησαν χθες την επανέναρξη χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η χορήγηση του οποίου τέθηκε σε αναστολή από τις 13 Απριλίου, μετά από αναφορές για σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

Το εμβόλιο «συνιστάται» να γίνεται στον ενήλικο πληθυσμό, κατέληξε χθες μια επιτροπή που συγκροτήθηκε κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κύρια αμερικανική υπηρεσία δημόσια υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διευθύντρια των CDC Ροσέλ Ουαλίνσκι θα λάβει την τελική απόφαση.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την αναστολή χρήσης του εμβολίου που ανέπτυξε το αμερικανικό εργαστήριο για τη διερεύνηση ορισμένων περιπτώσεων γυναικών που εμφάνισαν σοβαρές περιπτώσεις αιματικών θρομβώσεων σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson έχει ήδη χορηγηθεί σε 7,98 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, από τις 3,99 εκατομμύρια γυναίκες που εμβολιάστηκαν, 15 εμφάνισαν σοβαρές περιπτώσεις θρομβώσεων και τρεις πέθαναν.

Η πλειοψηφία (13 από τις 15 περιπτώσεις) ήταν γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι άλλες δύο μεταξύ 50 και 64 ετών. Δεν έχουν γίνει γνωστές αντίστοιχες περιπτώσεις σε άνδρες που έλαβαν το εμβόλιο.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υπερθεμάτισαν χθες τα οφέλη αυτού του μονοδικού εμβολίου, το οποίο μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές συνθήκες ψύξης και μπορεί να φτάσει ευκολότερα σε ευάλωτες ομάδες, και συνδέεται με πολύ σπάνιους κινδύνους θρομβώσεων, που μπορεί να έχουν καταστροφικές νευρολογικές συνέπειες ακόμη και όταν δεν είναι θανατηφόρες.

Το εμβόλιο J&J έχει αποδειχθεί ότι είναι 66% αποτελεσματικό στην αποτροπή μέτριων έως σοβαρών μορφών ασθενειών του Covid-19, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 40.000 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω σε αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί η σύνδεση των θρομβώσεων με το εμβόλιο, επιστήμονες θεωρούν ότι είναι η «πιθανή αιτία» αυτού του φαινομένου, που εντοπίστηκε επίσης με τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε χθες ότι μετά από μια νέα μελέτη, τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca αυξάνονται με την ηλικία και συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων, όπως θρομβώσων.

Η τεχνολογία των εμβολίων των Johnson & Johnson και AstraZeneca χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό ως φορέα, όπως το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό CanSino.

Εκτός από αυτό της J&J, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν κυρίως τα εμβόλια Pfizer/BioNTech και Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία RNA messenger και απαιτούν δύο δόσεις.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι εμβολιασμοί στη χώρα ξεπέρασαν τους 200 εκατομμύρια, στη χώρα που θρηνεί τους περισσότερους στον κόσμο από τον ιό, πάνω από 570.000.

Από τις 19 Απριλίου όλοι οι ενήλικες έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης