ΗΠΑ: Το υπ. Δικαιοσύνης προσέφυγε κατά της Αριζόνας για να εμποδίσει την περιοριστική εκλογική νομοθεσία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022, 09:38
ΗΠΑ: Το υπ. Δικαιοσύνης προσέφυγε κατά της Αριζόνας για να εμποδίσει την περιοριστική εκλογική νομοθεσία

To Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ προσέφυγε την Τρίτη κατά της Αριζόνας, προκειμένου να εμποδίσει την εφαρμογή ενός πολιτειακού νόμου, που απαιτεί από τους ψηφοφόρους να πιστοποιήσουν την υπηκοότητά τους για τη συμμετοχή τους σε ορισμένες ομοσπονδιακές εκλογές.

Ο νόμος αυτός, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο, παραβιάζει την νομοθεσία για την εγγραφή των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους (National Voter Registration Act) απαιτώντας την κατάθεση στοιχείων για την υπηκοότητα των ψηφοφόρων ώστε αυτοί να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές ή να αποστείλουν την ψήφο τους ταχυδρομικά σε οποιαδήποτε ομοσπονδιακή εκλογή, όπως ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Η κατάθεση της προσφυγής αντανακλά την βαθιά δέσμευσή μας, ως προς τη χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου για την προστασία του δικαιώματος ψήφου όλων των Αμερικανών, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι φωνές τους ακούγονται στη δημοκρατία μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Κρίστεν Κλάρκ, υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρμόδια για τα πολιτικά δικαιώματα.

Ο νόμος παραβιάζει επίσης, τη νομοθεσία του 1964 για τα πολιτικά δικαιώματα απαιτώντας από τους αξιωματούχους των εκλογών να απορρίψουν τις αιτήσεις εγγραφής για τις εκλογές που καταθέτουν οι ψηφοφόροι, αν αυτές έχουν ασήμαντα λάθη, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Η προσφυγή κατατέθηκε σε περιφερειακό δικαστήριο της πολιτείας Αριζόνα.

Ο Γενικός Εισαγγελίας στην Αριζόνα Μαρκ Μπρνόβιτς δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσει την προσφυγή. «Θα βρεθώ για ακόμη μια φορά στο δικαστήριο για να υπερασπιστώ την Αριζόνα κατά της παρανομίας της κυβέρνησης Μπάιντεν» ανέφερε ο ίδιος σε μία ανακοίνωσή του.

Η Αριζόνα έχει εξέχουσα θέση στην μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ αναφορικά με τα δικαιώματα των ψηφοφόρων.

Μία λεπτομερειακή επανεξέταση από τους Ρεπουμπλικάνους των εκλογών του 2020 απέτυχε να εντοπίσει κάποιες παρατυπίες για την εκλογική νίκη του Μπάιντεν το 2020 έναντι του Τραμπ. Παράλληλα, νομοθεσία που ψήφισαν οι Ρεπουμπλικάνοι περιόρισε τις εξουσίες του αρμόδιου εκλογικού αξιωματούχου της πολιτείας, που είναι Δημοκρατικός.

Η Αριζόνα ενεργοποίησε ένα νόμο το 2005, απαιτώντας από τους νέους ψηφοφόρους να πιστοποιούν με αποδείξεις την υπηκοότητα τους, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε το 2013 ότι η πολιτεία δεν θα επιβάλλει αυτή την απαίτηση σε όσους χρησιμοποιούν μία ομοσπονδιακή φόρμα για την εγγραφή τους, προκειμένου να ψηφίσουν. Από τότε, η πολιτεία επέτρεψε σε αυτούς τους ψηφοφόρους να συμμετέχουν μόνο σε ομοσπονδιακές εκλογές, όχι στις πολιτειακές και τοπικές εκλογές.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος θα αποστερήσει το δικαίωμα ψήφου από τους παλιούς ψηφοφόρους που εγγράφηκαν πριν από την εφαρμογή της απαίτησης πιστοποίησης της υπηκοότητας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης την προηγούμενη χρονιά κατέθεσε αγωγές κατά του Τέξας και της Τζόρτζια, σχετικά με περιορισμούς στις πολιτειακές εκλογές, οι οποίοι σύμφωνα με το υπουργείο παραβίαζαν την ομοσπονδιακή νομοθεσία.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2022, 09:38