Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι την Παρασκευή παρουσίασε μια δορυφορική φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 18 Νοεμβρίου και δείχνει ένα ρωσικό τρένο να πηγαίνει στη Βόρεια Κορέα για να παραλάβει όπλα για τη Βάγκνερ.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρχικά υποστήριξε πως «η Βάγκνερ είναι μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττει ωμότητες και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα» και πρόσθεσε πως «διαθέτει σήμερα περίπου 50.000 άνδρες στην Ουκρανία, εκ των οποίων οι 10.000 είναι μισθοφόροι και οι 40.000 (πρώην) φυλακισμένοι» που ακόμη και το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει «επιφυλάξεις» ως προς τις «μεθόδους στρατολόγησης» τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κίρμπι στη συνέχεια παρουσίασε μια δορυφορική φωτογραφία, όπου φαίνεται ένα ρωσικό τρένο να πηγαίνει στη Βόρεια Κορέα για να παραλάβει όπλα για τη Βάγκνερ. Στις 19 Νοεμβρίου η Βόρεια Κορέα γέμισε πέντε βαγόνια με εμπορευματοκιβώτια και το τρένο επέστρεψε στη Ρωσία. «Μολονότι εκτιμούμε πως η ποσότητα του υλικού που παραδόθηκε στη Βάγκνερ δεν άλλαξε τη δυναμική του πεδίου της μάχης στην Ουκρανία, αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει βορειοκορεατικά οπλικά συστήματα», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι η Βάγκνερ παρέλαβε όπλα από τη Βόρεια Κορέα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε αβάσιμο αυτόν τον ισχυρισμό και κατήγγειλε με τη σειρά του τις ΗΠΑ επειδή εφοδιάζουν με όπλα την Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης