Μια έκκληση για δωρεές που θα επιτρέψουν την απομάκρυνση περισσότερων από 300 Αφγανών υπηκόων, που παρουσιάζονται ως «στόχοι» των Ταλιμπάν, συγκέντρωσε έως την Πέμπτη περισσότερα από 6 εκατομμύρια δολάρια, δύο ημέρες αφότου η όλη πρωτοβουλία ξεκίνησε, στον ιστότοπο διαδικτυακών εράνων GoFundMe.

«Οι άνθρωποι, τους οποίους αφορά αυτό, είναι στόχοι υψηλής αξίας» για τους φονταμενταλιστές, διαβεβαιώνει ο δημιουργός της σελίδας Τόμι Μάρκους, οι οποίοι «διατρέχουν όλοι άμεσο κίνδυνο να εκτελεστούν από τους Ταλιμπάν μαζί με τις οικογένειές τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ αυτών των Αφγανών, περιλαμβάνονται «δικηγόροι ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, δημοσιογράφοι, σύμβουλοι της κυβέρνησης, καλλιτέχνες και μεταφραστές», ανέφερε ο ίδιος.

Ο Τόμι Μάρκους, ο οποίος λέει ότι έχει εργαστεί στο πλευρό ανθρωπιστικών οργανώσεων, βετεράνων και ακτιβιστών στην Καμπούλ, εξηγεί πως αυτή η «αποστολή διάσωσης» στοιχίζει 550.000 δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη ναύλωση δύο αεροσκαφών που θα πάνε στην Καμπούλ μέσω τρίτης χώρας.

«Όλα τα άτομα που θα επιβιβαστούν στα αεροσκάφη θα έχουν υποβληθεί σε αυστηρούς ελέγχους», τονίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη δημιουργία του GoFundMe, σχεδόν 106.000 χρήστες του διαδικτύου προσέφεραν χρήματα από 1 έως 20.000 δολάρια και το όριο των 5 εκατομμυρίων δολαρίων ξεπεράστηκε σε λιγότερες από 24 ώρες.

Χάρη σε αυτή τη συρροή δωρεών, ο στόχος εξελίχθηκε από τις δύο ή τρεις πτήσεις μετ’ επιστροφής σε «όσες πτήσεις μας επιτρέψουν τα χρήματα και οι κυβερνήσεις με τις οποίες θα συνεργαστούμε», σημειώνει ο Τόμι Μάρκους σε ένα μήνυμα που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης