Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ηγετικής ομάδας του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν ζυγίζουν τις πιθανότητες ανάληψης πρωτοβουλιών για τη διαδοχή του στην περίπτωση που ο ίδιος ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί μετά τις εκλογές, σύμφωνα με το «Politico».

Πρόκειται για τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων Κέβιν ΜακΚάρθι, αλλά και το ηγετικό στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων Στιβ Σκαλίς, οι οποίοι παρακολουθούν άμεσα τις κινήσεις άλλων Ρεπουμπλικάνων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την ανάδειξή τους στην ηγετική θέση της προεδρίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τις δηλώσεις 20 μελών του εν λόγω νομοθετικού σώματος καθώς κι άλλων στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το ίδιο ζήτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουδείς από τους δύο κάνει προσπάθεια για τη συγκέντρωση ψήφων την παρούσα περίοδο, ενώ αμφότεροι απορρίπτουν κάθε πιθανότητα πολιτικής σύγκρουσής τους. Ο Σκαλίς σε συνέντευξή του τόνισε ότι δεν θα προκαλέσει τον ΜακΚάρθι για τη θέση της προεδρίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. «Δεν είμαι αντίπαλος του Κέβιν για κάτι» τόνισε στο «Politico».

Από τη μεριά του, ο ΜακΚάρθι επεσήμανε ότι επικεντρώνει την προσοχή του αποκλειστικά στη διατήρηση της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και στην υλοποίηση της ατζέντας του προέδρου Τραμπ.

Ωστόσο, ο Σκαλίς εξέφρασε ενδιαφέρον να ηγηθεί της Βουλής των Αντιπροσώπων μία ημέρα, ενώ η δήλωση αυτή ενίσχυσε τις παρασκηνιακές συζητήσεις στους κύκλους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του. Μερικοί από τους πολιτικούς συμμάχους του τον παρότρυναν, μάλιστα, να είναι έτοιμος για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην περίπτωση που ο ΜακΚάρθι δεν μπορέσει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες ανάληψης της προεδρίας του σώματος, όπως ο ίδιος είχε πράξει και το 2015. Μερικοί από τους συμμάχους του ΜακΚάρθι δεν εμπιστεύονται τις δηλώσεις του Σκαλίς, ότι δεν θα αποτελέσει μία ανοιχτή πρόκληση απέναντι στον ΜακΚάρθι, ενθυμούμενοι τις προσπάθειές του να υπερκεράσει υψηλόβαθμους Ρεπουμπλικάνους στο παρελθόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι μιλούν για αυτό. Εξετάζουμε τους δύο, για να δούμε ποιος μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα στις απαιτήσεις της θέσης. Υπό αυτό το πρίσμα τούς βλέπουμε τώρα» δήλωσε ένας βετεράνος Ρεπουμπλικάνος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, αναφορικά με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Καθώς ο ΜακΚάρθι είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον Ράιαν, ο δρόμος του προς την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων είναι περισσότερο ξεκάθαρος, με τον ίδιο ωστόσο να απέχει ουσιαστικά από τη διασφάλιση της πορείας των εξελίξεων. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στη συντηρητική πτέρυγα των Ρεπουμπλικάνων οδήγησε στην αποτυχία της εκλογής του ΜακΚάρθι το 2015, οδηγώντας στην πολιτική επιστράτευση του Ράιαν, προκειμένου να δρομολογηθούν εξελίξεις. Ο ΜακΚάρθι από τη μεριά του δεν έχασε το ενδιαφέρον του για την προεδρία, ενώ προσπαθεί να διαμορφώσει νέες πολιτικές συμμαχίες, προσβλέποντας στο ενδεχόμενο ανάληψης προεδρικών καθηκόντων στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον ίδιο.

Ο Ρεπουμπλικάνος από την Καλιφόρνια έχει πολλά νέα στοιχεία υπέρ του, σε σύγκριση με την αποτυχημένη πολιτική διεκδίκηση της προεδρίας το 2015. Μεταξύ αυτών και η στενή σχέση συνεργασίας που διατηρεί με τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίο τον αποκαλεί «ο Κέβιν μου». Στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος προτείνει τον ΜακΚάρθι για την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τους συμμάχους του ΜακΚάρθι να εκτιμούν ότι θα το πράξει, η θετική δυναμική του προέδρου με τους συντηρητικούς εκτιμάται ότι είναι αρκετή προκειμένου να τον αναδείξει στη θέση.

Ο 53χρονος ΜακΚάρθι συνεργάζεται επίσης στενά με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Οι δύο άνδρες είχαν στενή συνεργασία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο παρελθόν, ενώ συνεργάζονται για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Παράλληλα, ο ΜακΚάρθι έχει κάνει αρκετές κοινοβουλευτικές χάρες κατά τα οκτώ χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενισχύοντας τον κύκλο των πολιτικών συμμάχων του. Οι συμμαχίες αυτές θα αποδειχθούν πολύτιμες για τον ίδιο, στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον πολιτικό έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Εάν υπάρξει μία ευκαιρία για τον Κέβιν να γίνει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, νομίζω ότι θα κάνει μία φανταστική δουλειά. Γνωρίζω ότι έχει προετοιμαστεί για αυτό και μπορεί να αναλάβει τον ρόλο αυτό, οποιαδήποτε στιγμή. Ωστόσο, οι προσπάθειές του επικεντρώνονται τώρα στη διατήρηση της πλειοψηφίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τομ Γκρέιβς, που εκλέγεται στην Καλιφόρνια και είναι ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς συμμάχους του ΜακΚάρθι.

«Νομίζω ότι είναι σε μια πολύ πιο ισχυρή θέση από την προηγούμενη φορά, με δεδομένη τη στενή σχέση του με τον Τραμπ» ανέφερε ένας άλλος Ρεπουμπλικάνος, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι πολιτικός σύμμαχος του ΜακΚάρθι.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διαμόρφωση των κοινοβουλευτικών ισορροπιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, αλλά με μικρότερη πλειοψηφία, η εξέλιξη αυτή θα πιέσει τους συντηρητικούς να τον στηρίξουν.

Μία ομάδα συντηρητικών μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων θεωρεί ότι ο Ράιαν και πριν από αυτόν ο Τζον Μπόενερ έχουν ξεπουλήσει τις συντηρητικές ιδέες, εκτιμώντας ότι ο ΜακΚάρθι δεν θα είναι διαφορετικός. Η 40μελής αυτή συντηρητική ομάδα (House Freedom Caucus) μπορεί από τη μια μεριά να εκλέξει τον ΜακΚάρθι στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων ή να αναδείξει κάποιον που θεωρεί ότι βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις της.

«Δεν είναι πρόεδρος τώρα επειδή θεωρείται φιλελεύθερος Ρεπουμπλικάνος» δήλωσε ο Μο Μπρουκς, που είναι μέλος της παραπάνω συντηρητικής ομάδας κι εκλέγεται στην Αλαμπάμα.

«Η συζήτηση γίνεται κυρίως για τον Σκαλίς. Είναι μια ηρωική φιγούρα για όσα πέρασε μετά τους πυροβολισμούς στο γήπεδο του μπέιζμπολ. Επίσης, ο ίδιος είναι λίγο περισσότερο συντηρητικός από τον ΜακΚάρθι και μπορεί να προτιμηθεί» πρόσθεσε ο Μπρουκς.

Ένα άλλο μέλος της συντηρητικής ομάδας δήλωσε στο «Politico» ότι κατά την άποψή του ο Σκαλίς θα προεδρεύσει από τη βάση προς την κορυφή της ηγεσίας, σε αντίθεση με το σημερινό στιλ ηγεσίας που ακολουθεί ο Πολ Ράιαν.

Από τη μεριά του, ο ΜακΚάρθι εργάζεται προκειμένου να εξαλείψει την καχυποψία των συντηρητικών για την υποψηφιότητά του, δίνοντας έμφαση στον Μαρκ Μίντοους, τον πρόεδρο της ομάδας των συντηρητικών. Σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι ο ΜακΚάρθι έχει ουσιαστικές πιθανότητες εκλογής στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν τον ψήφισε για τη θέση. Ο ΜακΚάρθι υλοποίησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει στους συντηρητικούς αναφορικά με την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα που έγινε τον Δεκέμβριο, αλλά και για τη χρηματοδότηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που καταψηφίστηκε στη Γερουσία, κυρίως εξαιτίας της αντίθεσης των Δημοκρατικών.

«Νομίζω ότι ο Κέβιν ΜακΚάρθι προετοιμάζεται για να κάνει την κίνησή του» τόνισε ο Μίντοους.

Τον τελευταίο καιρό έχουν δημοσιευτεί πληροφορίες σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του Πολ Ράιαν από την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά τη διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, ενώ η ουσιαστική πολιτική πρόκληση για τους Ρεπουμπλικάνους είναι η διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Η ψήφιση του νέου φορολογικού κώδικα αποτελεί το κύριο προεκλογικό τους επιχείρημα, παρά το γεγονός της εδραίωσης κλίματος εμπορικού προστατευτισμού, μέσω της επιβολής δασμών, το οποίο προωθεί ο πρόεδρος Τραμπ. Οι δασμοί στις εισαγωγές προϊόντων στην αμερικανική αγορά έχουν τον χαρακτήρα αύξησης της φορολογίας για τον μέσο Αμερικανό. Επίσης, σε πολιτικό επίπεδο, η κατάσταση επιβαρύνεται για τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς από το καλοκαίρι ξεκινούν οι δίκες του Πολ Μάναφορτ, πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ κι αναφορικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στις ΗΠΑ το 2016.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης