Σύμφωνα με τις οδηγίες για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, είναι τα δεδομένα για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της Pfizer, γνωστοποίησε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Η έκθεση του FDA απαριθμεί 53 σελίδες και συνιστά την πρώτη ένδειξη των αμερικανικών αρχών για την αποτίμηση του εμβολίου. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί δύο δόσεις σε απόσταση περίπου τριών εβδομάδων. Οι δύο δόσεις του εμβολίου είναι «εξαιρετικά αποτελεσματικές» στην πρόληψη της Covid-19 τουλάχιστον επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, ανέφερε ο οργανισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως εκ τούτου, η FDA απεφάνθη ότι η εταιρεία έχει παράσχει επαρκείς πληροφορίες για να διασφαλίσει την ποιότητα του εμβολίου για την έγκρισή του», αναφέρει ο οργανισμός.

Οι επιστήμονες του FDA προέβησαν στην δική τους ενδελεχή έρευνα και επιβεβαίωσαν την αποτίμηση της Pfizer ότι δηλαδή το εμβόλιό της ήταν κατά 95% αποτελεσματικό, οι δε βραχυπρόθεσμες παρενέργειές του είναι όντως ανεκτές, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στα άκρα, εξάντλησης, πονοκεφάλων, μυϊκών πόνων.

Όλες οι παρενέργειες εξαφανίζονται μετά την παρέλευση δύο ημερών. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To έγγραφο  του FDA αναφέρει επίσης ότι η παρακολούθηση 38.000 εθελοντών δύο μήνες μετά τον εμβολιασμό τους προσφέρει ισχυρά στοιχεία «ενός περιβάλλοντος ασφαλείας χωρίς ανησυχίες ασφάλειας που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την επείγουσα διαδικασία αδειοδότησης. 

Τα σχόλια διατυπώθηκαν σε έγγραφα που παρουσιάστηκαν πριν από τη συνεδρίαση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων την Πέμπτη για να συζητήσουν εάν το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρία BioNTech SE θα πρέπει να εγκριθεί για επείγουσα χρήση.

Με πληροφορίες Washington Post

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης