Η πόλη της Νέας Υόρκης άνοιξε τη Δευτέρα εκ νέου τα δημόσια δημοτικά σχολεία της, όμως μια αργή αναζωπύρωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει τις Αρχές να ξανακλείσουν τα εστιατόρια τις επόμενες ημέρες.

Περίπου 850 σχολικά συγκροτήματα άνοιξαν εκ νέου τις πόρτες τους σήμερα, «με χαρά και ελπίδα», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική μητρόπολη, η πλέον πληγείσα από το πρώτο κύμα της επιδημίας την άνοιξη, με περίπου 24.000 νεκρούς, είχε κλείσει όλα τα δημόσια σχολεία στις 19 Νοεμβρίου, έχοντας ξεπεράσει το όριο του 3% του ποσοστού θετικότητας στα τεστ.

Όμως, έκτοτε, αναθεώρησε αυτό το κριτήριο και δεδομένων των πολύ χαμηλών ποσοστών μόλυνσης στα σχολεία, αποφάσισε όχι μόνο να τα ξανανοίξει για τους μικρότερους μαθητές, αλλά επίσης να προετοιμαστεί για να υποδεχθεί και πάλι τα παιδιά όλες τις ημέρες κι όχι μόνο με εναλλαγή, όπως γινόταν όταν άνοιξαν τα σχολεία τον Οκτώβριο.

Εντούτοις, τα δημόσια γυμνάσια και λύκεια παραμένουν κλειστά και παραδίδουν μαθήματα, έως τον Ιανουάριο, μέσω τηλεκπαίδευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άνοιγμα των δημοτικών λαμβάνει χώρα ακόμα κι αν το ποσοστό θετικότητας στον ιό αυξήθηκε και ανέρχεται πλέον σε περίπου 5%.

Αν και αυτή η αύξηση είναι πιο ελεγχόμενη σε σύγκριση με το υπόλοιπο της χώρας, με την πολιτεία της Νέας Υόρκης να έχει, μαζί με το Βερμόντ, το Μέιν και τη Χαβάη, από τα χαμηλότερα ποσοστά θετικότητας στις ΗΠΑ, δεν παύει να ανησυχεί τις αρχές, διότι συνοδεύεται από μια αύξηση του αριθμού νοσηλειών.

Εάν τα ποσοστά αυτά δεν σταθεροποιηθούν τις επόμενες 5 ημέρες, τα εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, που μπορούν να υποδεχθούν πελάτες στο εσωτερικό τους σε ένα ποσοστό χωρητικότητας 25%, θα πρέπει να κλείσουν ξανά τις αίθουσές τους, προειδοποίησε ο κυβερνήτης Άντριου Κούομο.

Σε άλλες περιοχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όπου τα εστιατόρια έχουν χωρητικότητα στο 50%, το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο 25%.

Απευθύνοντας έκκληση στους Νεοϋορκέζους να κάνουν τα πάντα για να αντιστρέψουν την τάση, ο Κουόμο υπογράμμισε ότι αναμένει τα ποσοστά νοσηλειών να αυξηθούν περαιτέρω, μετά τις οικογενειακές συναθροίσεις της γιορτής των Ευχαριστιών και ενώ πλησιάζουν εκείνες της Χανουκά και των Χριστουγέννων.

Όπως εξήγησε ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας Άντονι Φάουτσι, που είχε προσκληθεί στη συνέντευξη τύπου του Κουόμο, αυτή η «υπερέκθεση» την περίοδο των εορτών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κορύφωση της πανδημίας στα μέσα Ιανουαρίου.

«Εάν τα μέτρα δημόσιας υγείας δεν τηρηθούν», δήλωσε, «τα μέσα Ιανουαρίου θα μπορούσαν να είναι πραγματικά μια σκοτεινή περίοδος».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης