Αν οι Ευρωπαίοι μπορούσαν να ψηφίσουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο Τζο Μπάιντεν θα κέρδιζε με συντριπτική πλειοψηφία τον Ντόναλντ Τραμπ σε αρκετές χώρες, αποκαλύπτει σημερινή δημοσκόπηση, που δείχνει πόσο αντιπαθής είναι ο αρχηγός του Αμερικανού κράτους στη Γηραιά Ήπειρο.

Οι κάτοικοι πέντε χωρών, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας συμμετείχαν σε αυτή τη δημοσκόπηση της BVA για τον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γερμανία ο Τζο Μπάιντεν θα εξασφάλισε την καλύτερη διαφορά με το 66% να ψηφίζει υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου έναντι μόνο 8% του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και το 27% να δηλώνει ότι θα απόσχει ή ότι δεν έχει αποφασίσει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιτυγχάνει την καλύτερη επίδοση στην Ιταλία, αλλά ακόμη και εκεί συγκεντρώνει μόνο το 15% έναντι 42% του Δημοκρατικού αντιπάλου του.

Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή συμφωνία για το κλίμα είναι ένα από μέτρα του απερχόμενου προέδρου που έχουν τη χαμηλότερη αποδοχή σε αυτές τις πέντε ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προεδρικές εκλογές προκαλούν ωστόσο μεγάλο ενδιαφέρον στην Ευρώπη. Το 85% των Γερμανών, το 73% των Γάλλων και περισσότεροι από δύο στους τρεις Ιταλούς (68%) δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρουν.

Στη Γαλλία περισσότεροι από 4 στους 5 πολίτες έχουν αρνητική άποψη για τον πρόεδρο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές γνώμες στην ακροδεξιά, όμως με μόνο το 25% των ψηφοφόρων που πρόσκεινται στον Εθνικό Συναγερμό.

Ενώ, μεταξύ των ψηφοφόρων που πρόσκεινται στη Δημοκρατία Εμπρός (LREM), το κυβερνών κόμμα στη Γαλλία, το 97% έχει αρνητική γνώμη για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τον Οκτώβριο του 2020 σε δέκα χώρες με 11.737 συμμετέχοντες. Η δημοσκόπηση δίνει τα αποτελέσματα της Γαλλίας και τα αντιπαραβάλλει με αυτά σε άλλες χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης