Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενέκρινε τον Μπρετ Κάβανο, τον υποψήφιο που πρότεινε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο. Ωστόσο, σε μια απρόσμενη εξέλιξη, ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα από το FBI σε βάρος του δικαστή προτού να φτάσει η υπόθεση στην ολομέλεια της Γερουσίας για να επικυρωθεί ο διορισμός.

Η παρέμβαση του Φλέικ, που θεωρείται μετριοπαθής, σημαίνει ότι η ψηφοφορία στην ολομέλεια μπορεί να αναβληθεί για μία εβδομάδα, μέχρι να ολοκληρωθεί μια ενδεχόμενη έρευνα από την ομοσπονδιακή αστυνομία – εφόσον η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία συμφωνήσει με το αίτημά του. Οι Δημοκρατικοί ζητούσαν επίσης να ερευνηθούν οι καταγγελίες από το FBI.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα αφήσω τη Γερουσία να το χειριστεί. Θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Και κάνουν καλή δουλειά. Πολύ επαγγελματική» είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. Ο πρόεδρος άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι επιμένει στην υποψηφιότητα του Κάβανο, λέγοντας ότι δεν έχει σκεφθεί «ούτε κατ’ ελάχιστον» να προτείνει κάποιον άλλον.

Με βάση το Σύνταγμα των ΗΠΑ, επαφίεται στη Γερουσία να επικυρώσει τους διορισμούς των δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Η χώρα σπαράσσεται και χρειαζόμαστε μια παύση» είπε ο Φλέικ στην Επιτροπή, μία ημέρα μετά τις καταθέσεις που έδωσαν τόσο ο Κάβανο όσο και η καθηγήτρια πανεπιστημίου Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ που τον κατηγορεί ότι της επιτέθηκε όταν ήταν και οι δύο τους έφηβοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το αίτημα του Φλέικ συντάχθηκαν αμέσως η Ρεπουμπλικανή γερουσιάστρια Λάιζα Μουρκόφσκι αλλά και ο Δημοκρατικός Τζο Μάντσιν, η ψήφος του οποίου για τον διορισμό του Κάβανο θεωρείται ακόμη αμφίρροπη. «Χαιρετίζω την απόφαση του γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ να υπερβεί αυτό το κομματικό τσίρκο που είδαμε καθ’ όλη τη διαδικασία. Χρειάστηκε θάρρος για να ζητήσει έρευνα μίας εβδομάδας από το FBI (…) Αυτή ήταν μια κομματική και διχαστική διαδικασία» ανέφερε ο Μάντσιν σε ανακοίνωσή του.

Εκτός της Μουρκόφσκι, η επίσης Ρεπουμπλικανή Σούζαν Κόλινς δεν έχει διευκρινίσει αν θα ψηφίσει υπέρ του Κάβανο. Και οι δύο γερουσιάστριες τάσσονται υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση ενώ ο δικαστής, που θεωρείται υπερσυντηρητικός, κατηγορείται από τις φεμινιστικές οργανώσεις και τους Δημοκρατικούς ότι θέλει να το περιορίσει.

Προς το παρόν, δεν είναι σαφές αν το FBI θα ξεκινήσει έρευνα για τον Κάβανο. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, δεν έχει κάνει ακόμη καμία δήλωση για το θέμα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Τσακ Γκράσλεϊ – επίσης Ρεπουμπλικανός – σχολίασε ότι δεν είναι σε θέση να ελέγξει το πρόγραμμα της ολομέλειας, ούτε το τι θα κάνει το FBI.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης