ΗΠΑ – Β. Κορέα: Διαφωνούν για την επιτυχία των συνομιλιών

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2019, 03:32
ΗΠΑ – Β. Κορέα: Διαφωνούν για την επιτυχία των συνομιλιών

Διαφορετικά αξιολόγησαν η Ουάσινγκτον και Πιονγκιάνγκ τις συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Βορειοκορεατών για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

 «Οι διαπραγματεύσεις δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας και τελικά διακόπηκαν», είπε ο Βορειοκορεάτης επικεφαλής διαπραγματευτής Κιμ Μιονγκ Γκιλ, μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από την πρεσβεία της χώρας του στη Στοκχόλμη. «Είμαστε απογοητευμένοι επειδή οι ΗΠΑ δεν έβαλαν τίποτα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τώρα την ευθύνη για τη συνέχιση των συνομιλιών την έχουν οι ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Αντιθέτως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι αυτά τα σχόλια «δεν αντικατοπτρίζουν ούτε το περιεχόμενο ούτε το πνεύμα της σημερινής συζήτησης. Οι ΗΠΑ παρουσίασαν καινοτόμες ιδέες και είχαν καλές συνομιλίες με τους Βορειοκορεάτες ομολόγους τους», υπογράμμισε ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Όρταγκους.

Από την Αθήνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί η πρόοδος των χθεσινών συνομιλιών, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του.

«Εκθέσαμε μια σειρά ιδεών. Ελπίζουμε ότι οι Βορειοκορεάτες προσήλθαν με καλό πνεύμα και βούληση να προσπαθήσουν να προχωρήσουν στην εφαρμογή όσων ο πρόεδρος Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησαν στην Σιγκαπούρη», τόνισε ο Πομπέο, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2019, 03:34