Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα άνοιξαν και πάλι σήμερα την πρεσβεία τους στη Δαμασκό, μια κίνηση η οποία ενισχύει διπλωματικά τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ από την πλευρά ενός αραβικού κράτους που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και υποστήριζε άλλοτε τους αντάρτες που τον πολεμούν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν πως η κίνηση αυτή έχει στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων και τη μείωση του κινδύνου να υπάρξει περιφερειακή ανάμιξη στις «αραβικές, συριακές υποθέσεις» – μια προφανής αναφορά στο μη αραβικό Ιράν, η υποστήριξη του οποίου προς τον Άσαντ υπήρξε κρίσιμης σημασίας για την πολεμική του προσπάθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σημαία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων υψώθηκε στην πρεσβεία, η οποία παρέμενε κλειστή από τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης στη Συρία, πριν από σχεδόν οκτώ χρόνια. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ ανακοίνωσε πως ο επιτετραμμένος του ανέλαβε σήμερα καθήκοντα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν ένα από τα περιφερειακά κράτη που υποστήριξαν ένοπλες οργανώσεις οι οποίες αντιτάχθηκαν στον Άσαντ, αν και ο ρόλος τους ήταν λιγότερο σημαντικός απ’ ό,τι της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ ή της Τουρκίας, σύμφωνα με πηγές στους αντάρτες. Τα Εμιράτα υποστήριξαν οργανώσεις που δεν ήθελαν την επικράτηση των ισλαμιστών στην εξέγερση.

Σχεδόν οκτώ χρόνια από την αρχή του πολέμου, ο Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Συρίας με την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτικών μουσουλμανικών οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης