Ινδία: Ο πρωθυπουργός Μόντι κάλεσε τους αγρότες σε συνομιλίες

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021, 02:56
Ινδία: Ο πρωθυπουργός Μόντι κάλεσε τους αγρότες σε συνομιλίες

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι κάλεσε την Τετάρτη τους διαμαρτυρόμενους αγρότες για συνομιλίες σχετικά με τις ανησυχίες τους για τρεις νέους αγροτικούς νόμους που έχουν σκοπό την απορρύθμιση του τεράστιου αγροτικού τομέα της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες κατασκηνώνουν στους κύριους αυτοκινητοδρόμους στα περίχωρα του Νέου Δελχί για περισσότερους από δύο μήνες στην προσπάθειά τους να αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει τους νέους νόμους που όπως υποστηρίζουν ευνοούν τους ιδιώτες αγοραστές εις βάρος τους.

Υπεραμυνόμενος των νόμων που ενέκρινε η κυβέρνησή του τον Σεπτέμβριο, ο Μόντι είπε: «Οι νόμοι δίνουν στους αγρότες την ελευθερία να πωλούν απευθείας στους αγοραστές, αποδεσμεύοντάς τους από τον πολύχρονο περιορισμό να πωλούν τη σοδειά τους μόνο μέσω αγορών χονδρικής».

Οι νόμοι σχεδιάστηκαν για να δώσουν μια εναλλακτική επιλογή στους αγρότες, χωρίς να εξασθενούν τις υφιστάμενες αγορές χονδρικής, είπε ο Μόντι στο Κοινοβούλιο. Βουλευτές από το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κόμμα του Κογκρέσου, αποχώρησαν από την αίθουσα εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους με τους αγρότες.

Οι αγρότες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι φέρνει τους νόμους για να βοηθήσει μεγάλους ιδιώτες πωλητές λιανικής. Οι καλλιεργητές λένε πως οι νόμοι θα καταστήσουν σταδιακά άχρηστες τις παραδοσιακές αγορές χονδρικής και πως οι αγρότες θα αφεθούν στο έλεος ιδιωτών αγοραστών.

Ο Μόντι είπε πως ο αγροτικός τομέας της Ινδίας χρειάζεται επενδύσεις προκειμένου να βοηθηθεί να εκσυγχρονίσει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και να βελτιώσει τις υποδομές, που είναι κρίσιμης σημασίας για την αύξηση των εισοδημάτων των αγροτών, και πως ο ιδιωτικός τομέας της Ινδίας δεν πρέπει να αντικρύζεται με καχυποψία.

«Ο ιδιωτικός τομέας της Ινδίας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ευημερία του έθνους, και χρειαζόμαστε εδώ δημιουργούς πλούτου», είπε.

Τονίζοντας την ανάγκη μετάβασης σε κερδοφόρες καλλιέργειες όπως τα φρούτα και τα φυτά κηπουρικής, ο Μόντι είπε πως οι Ινδοί αγρότες πρέπει να κοιτάξουν πέρα από την καλλιέργεια ριζιού και σιταριού.

Έπειτα από χρόνια όπου η σοδειά ήταν γενναιόδωρη, η Ινδία αγωνίζεται με σωρούς αποθεμάτων ριζιού και σιταριού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που παραμένουν απούλητα σε κυβερνητικές αποθήκες.

Ο Μόντι ζήτησε επίσης από τους διαδηλωτές και τους υποστηρικτές τους να σταματήσουν να προκαλούν ζημιές σε σταθμούς διοδίων και πασσάλους τηλεπικοινωνιών.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021, 02:56