Η κυρίως εποχή των θρησκευτικών γιορτών βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στην Ινδία και τεράστια και θορυβώδη πλήθη στριμώχνονται στις αγορές και στα πανηγύρια για πρώτη φορά -έπειτα από δύο χρόνια- ούτε έξι μήνες ύστερα από ένα φονικό κύμα της Covid-19.

Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να προκαλεί τουλάχιστον 200 θύματα την ημέρα στη χώρα του 1,3 δισ. κατοίκων, όμως ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τους 4.000 ημερήσιους θανάτους που καταγράφονταν καθημερινά κατά μέσο όρο τον Απρίλιο και τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότερες δραστηριότητες έχουν επανέλθει στα κανονικά επίπεδα και η Ινδία έχει χορηγήσει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων, με περίπου το 75% των ανθρώπων να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Η εποχή των γιορτών περιλαμβάνει τις Durga Puja, Dussehra και Diwali, τις κυριότερες ινδουιστικές γιορτές οι οποίες γιορτάζονται με θόρυβο, χρώμα και πληθωρικότητα σε όλη τη χώρα.

Οι άνθρωποι ξοδεύουν παραδοσιακά ολόκληρες περιουσίες, προκειμένου να αγοράσουν φορέματα, γλυκά, αυτοκίνητα και άλλα καταναλωτικά αγαθά, σε μια φρενίτιδα που είναι ζωτικής σημασίας για να τροφοδοτήσει την έκτη οικονομία στον κόσμο, η οποία ταλανίστηκε από την πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, στην Καλκούτα, το πλήθος συνέρρευσε στα πολύχρωμα “pandal”, προσωρινές κατασκευές όπου τοποθετούνται στη διάρκεια των γιορτών είδωλα της θεάς Ντούργκα των Ινδουιστών.

Έτσι, οι θεατές στριμώχτηκαν προκειμένου να φθάσουν ένα παντάλ ύψους 44 μέτρων που αναπαριστά τον ουρανοξύστη Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι, πάνω στο οποίο προβαλλόταν ένα λαμπρό θέαμα.

Η τροχαία της περιφερειακής πρωτεύουσας προσπάθησε μάταια με μεγάφωνα να υπενθυμίσει στους ανθρώπους να κρατούν αποστάσεις, αν και πολλοί φορούσαν προστατευτικές μάσκες προσώπου. «Είναι φεστιβάλ, άρα οι άνθρωποι θα έρθουν και θα διασκεδάσουν. Τώρα δεν υπάρχουν πια περιορισμοί. Η κυβέρνηση μας επέτρεψε (να γιορτάσουμε), άρα διασκεδάζουμε εδώ», δήλωσε στο AFP η Αραντάνα Γκούπτα.

Η Ρίγια Τάι, από την πλευρά της, θυμάται με θλίψη ότι δεν μπόρεσε να γιορτάσει το φεστιβάλ πέρυσι, καθώς αυστηροί περιορισμοί είχαν τεθεί σε ισχύ, λόγω του ιού. «Αισθάνομαι ευτυχισμένη (αυτήν τη φορά), αν και το πλήθος είναι υπερβολικό. Ιδρώνω πολύ, αλλά διασκεδάζω παρ’ όλα αυτά», είπε εν μέσω τυμπάνων και μουσικής Μπόλιγουντ που ακούγεται από τα μεγάφωνα.

Τα γειτονικά κρατίδια Μπιχάρ και Άσαμ είδαν και αυτά σημαντικά πλήθη όπως και τα δυτικά κρατίδια Μαχαράστρα και Γκουτζαράτ.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που φοβάται μήπως αυτή η μακρά εορταστική περίοδος σημαδευτεί από μια αναζωπύρωση της Covid-19, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα μιας εκστρατείας με τον τίτλο «Αποστολή 100 ημερών».

«Ζητάμε από τα κρατίδια να δείξουν αυξημένη επαγρύπνηση στη διάρκεια των επόμενων 100 ημερών και να φροντίσουν να τηρηθούν οι κατάλληλες στην Covid συμπεριφορές», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος σύμφωνα με την εφημερίδα «Hindustan Times».

«Μόνο με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσουμε να σώσουμε τη χώρα από μια αναμενόμενη αναζωπύρωση των μολύνσεων», πρόσθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ρατζίμπ Ντασγκούπτα, ειδικός στην κοινοτική υγεία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση αναμένεται να προστατεύσει τη χώρα από μια νέα έξαρση, εκτός εάν εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή που θα είναι πολύ μεταδοτική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης