Iνδία: Με τη συνοδεία ένοπλων αστυνομικών φορτηγά προμηθεύουν με οξυγόνο τα νοσοκομεία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, 13:24
Iνδία: Με τη συνοδεία ένοπλων αστυνομικών φορτηγά προμηθεύουν με οξυγόνο τα νοσοκομεία

Με τη σειρήνα της να ηχεί, μια αυτοκινητοπομπή της αστυνομίας, η οποία συνοδεύει ένα βυτιοφόρο όχημα που μεταφέρει οξυγόνο, φτάνει ακριβώς στην ώρα της σε ένα νοσοκομείο της Ινδίας προς μεγάλη ανακούφιση των γιατρών και των συγγενών ασθενών με COVID-19 που βασίζονται στις προμήθειες αυτές για να αποφύγουν τον θάνατο.

Σήμερα, η Ινδία ανέφερε τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, για δεύτερη συναπτή ημέρα, με 332.730 νέες μολύνσεις και 2.263 θανάτους, καθώς η πανδημία έχει βγει εκτός ελέγχου.

Οι τεράστιες ελλείψεις σε οξυγόνο -που είναι απαραίτητο για την επιβίωση των σοβαρά πασχόντων από COVID- σημαίνουν ότι τα κρατίδια της χώρας περιφρουρούν αυστηρά τις προμήθειες, τοποθετώντας ακόμη και ένοπλους αστυνομικούς στα εργοστάσια παραγωγής για να διασφαλίσουν την ασφαλή παράδοσή τους.

Πολλά νοσοκομεία, μεταξύ τους και το Shanti Mukand στα δυτικά στο Νέο Δελχί με 110 ασθενείς με COVID, ανέφεραν ότι την Πέμπτη είχαν σχεδόν εξαντληθεί τα αποθέματά τους σε οξυγόνο. Οι προοπτικές για τους ασθενείς και για τις απελπισμένες οικογένειές τους είναι καταστροφικές.

«Οι νοσοκομειακές Αρχές μάς προσέγγισαν και μας είπαν να το φροντίσουμε μόνοι μας» λέει ο Μπιρέντρα Κουμάρ, ο πατέρας του οποίου εισήχθη στο νοσοκομείο με COVID πριν από δέκα ημέρες. «Δεν είμαστε εταιρεία οξυγόνου. Πώς μπορούμε να το φροντίσουμε μόνοι μας;» διερωτάται.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο εκτελεστικός διευθυντής του νοσοκομείου, Σουνίλ Σαγκάρ, πνίγει τα δάκρυά του καθώς περιγράφει την απόφασή του να δώσει εξιτήριο σε κάποιους ασθενείς επειδή η έλλειψη οξυγόνου σήμαινε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα το νοσοκομείο γι' αυτούς.

Στην προμηθεύτρια εταιρεία οξυγόνου του νοσοκομείου, την Inox, στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, που απέχει περίπου μία ώρα από την πρωτεύουσα, 12 φορτηγά από διάφορες πόλεις της βόρειας Ινδίας περιμένουν στην ουρά για εφοδιασμό.

Έξι οδηγοί είπαν στο Reuters ότι περίμεναν εκεί μέχρι και τρεις ημέρες για να γεμίσουν τα φορτηγά τους καθώς η αυξημένη ζήτηση από τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και από άλλες περιοχές ξεπερνούσε την παραγωγή.

Ο Βακίλ εργάζεται ως οδηγός της Inox από το 1994. Ο ίδιος λέει ότι το επίπεδο της ζήτησης δεν έχει προηγούμενο. «Κάθε νοσοκομείο θέλει τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερο (οξυγόνο) σε σχέση με πριν» λέει.

«Μάθε να το διαχειρίζεσαι»

Το εργοστάσιο της Inox έχει δεχτεί πολλές επισκέψεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους και αστυνομικούς, κάποιοι κρατώντας μάλιστα και αυτόματα τουφέκια, για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κανενός είδους πρόβλημα στις προμήθειες.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας στο Ουτάρ Πραντές δήλωσε ότι το Σώμα έχει λάβει οδηγίες να συνοδεύει τα φορτηγά στα νοσοκομεία που περιμένουν τις προμήθειες.

Παρ΄ ότι είναι ευπρόσδεκτα τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας, ένας επιτηρητής στις εγκαταστάσεις λέει ότι είναι αδύνατον να ικανοποιηθεί η ζήτηση. «Ακόμη και αν χτίσουμε άλλα πέντε εργοστάσια εδώ, δεν θα μπορέσουμε» λέει ο ίδιος, ο οποίος αρνείται να κατονομαστεί.

Τελικά ένα φορτηγό έφυγε από το εργοστάσιο και έφτασε στο νοσοκομείο στο Νέο Δελχί αργά χθες το απόγευμα. Ένα πλήθος από γιατρούς και συγγενείς, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο για να περιμένει την άφιξη του φορτηγού, μπήκε ξανά μέσα.

«Κάποια πράγματα στη ζωή είναι δύσκολα» λέει ο επικεφαλής του νοσοκομείου, καθώς η ένδειξη στη δεξαμενή οξυγόνου του νοσοκομείου από το μηδέν ανεβαίνει πάλι στην κορυφή. «Πρέπει να μάθεις να το διαχειρίζεσαι» ανέφερε. Όμως η ανακούφιση είναι μόνο προσωρινή. «Κάθε μέρα είναι σαν αυτή πλέον» εξηγεί ο ίδιος.

Σε λιγότερες από 24 ώρες το νοσοκομείο θα πρέπει να επαναλάβει από την αρχή όλη αυτή τη διαδικασία καθώς η βελόνα θα δείξει πάλι το μηδέν και οι νέες προμήθειες, καλώς εχόντων, θα βρίσκονται καθ' οδόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, 14:49