Χιλιάδες γυναίκες ενώθηκαν με τις διαδηλώσεις των αγροτών στα περίχωρα του Δελχί σήμερα, Ημέρα της Γυναίκας, απαιτώντας την κατάργηση των νέων νόμων που ανοίγουν τις αγορές αγροτικών προϊόντων σε ιδιώτες αγοραστές.

Από τον Δεκέμβριο, πολλοί αγρότες συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους έχουν κατασκηνώσει σε τρεις τοποθεσίες στα περίχωρα της ινδικής πρωτεύουσας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις μεγαλύτερες αγροτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φορώντας φουλάρια ανοιχτού κίτρινου χρώματος, από το χρώμα της μουστάρδας, οι γυναίκες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε ένα από τα σημεία αυτά φωνάζοντας συνθήματα, οργανώνοντας μικρές πορείες και κάνοντας ομιλίες από μεγάφωνα εναντίον των νόμων.

«Είναι μια σημαντική μέρα καθώς αντιπροσωπεύει τη δύναμη των γυναικών» δήλωσε η Βίνα, μια 37χρονη που προέρχεται από αγροτική οικογένεια, η οποία έδωσε μόνο το μικρό της όνομα ώστε να προστατεύσει την ταυτότητά της.

«Πιστεύω πως αν εμείς οι γυναίκες είμαστε ενωμένες μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας πολύ πιο γρήγορα» πρόσθεσε η Βίνα, που ταξίδεψε από το βόρειο κρατίδιο Πουντζάμπ στο σημείο διαμαρτυρίας Τίκρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότερες από 20.000 γυναίκες συγκεντρώθηκαν στο σημείο αυτό που βρίσκεται κοντά στα σύνορα του Δελχί με το κρατίδιο Χαριάνα, σύμφωνα με την αστυνομία και τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

«Είναι μια μέρα υπό τη διαχείριση και τον έλεγχο των γυναικών, οι ομιλήτριες θα είναι γυναίκες, θα τεθούν πολλές φεμινιστικές προοπτικές και θα γίνουν συζητήσεις για το τι σημαίνουν αυτοί οι νόμοι για τις γυναίκες αγρότισσες» δήλωσε η ακτιβίστρια Καβίθα Κουρουγκάντι.

«Είναι άλλη μια ευκαιρία να αναδείξουμε και να υπογραμμίσουμε τη συμβολή των αγροτισσών τόσο στη γεωργία στην Ινδία όσο και σε αυτό το κίνημα» ανέφερε.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι μεταρρυθμίσεις θα φέρουν ιδιωτικές επενδύσεις σε έναν τεράστιο και απηρχαιωμένο αγροτικό τομέα, θα βελτιώσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και θα περικόψουν τεράστιες σπατάλες.

Αντιμέτωπη με τις διαδηλώσεις, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι πρότεινε να αναστείλει τους νόμους για 18 μήνες, αλλά οι αγρότες αρνήθηκαν να υποχωρήσουν, απαιτώντας την ανάκλησή τους.

Η γεωργία αποτελεί σχεδόν το 15% των 2,9 τρισ. δολαρίων της ινδικής οικονομίας και απασχολεί περίπου το 50% του εργατικού της δυναμικού.

Οι νέοι νόμοι αφορούν εξίσου τις γυναίκες και τους άνδρες, πρόσθεσε η Κουρουγκάντι.

«Αγορές που είναι μακρινές και εκμεταλλευτικές καθιστούν πιο ευάλωτες τις αγρότισσες που είναι μόνες τους, και σε κάθε περίπτωση μια πατριαρχική κοινωνία έχει διακριτική μεταχείριση και τις καθιστά ευάλωτες» δήλωσε επίσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης