Ένας από τους γνωστότερους ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ινδία πέθανε σε ηλικία 86 ετών, αφού επί 15 εβδομάδες έκανε απεργία πείνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί η κυβέρνηση μένει άπραγη και δεν φροντίζει για την απορρύπανση του ποταμού Γάγγη.

Ο θάνατος του Γκ. Ντ. Αγκαρουάλ, ο οποίος είχε σπουδάσει περιβαλλοντολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, στην Καλιφόρνια, προκάλεσε αισθήματα θλίψης σε όλη την Ινδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τον θάνατό του χάνεται μια από τις κυριότερες φωνές που επέκριναν την κυβέρνηση για τη ρύπανση στον Γάγγη. Ήταν μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες σε αυτόν τον αγώνα», τόνισε ο περιβαλλοντολόγος Ράκες Τζαϊσβάλ.

Ο ποταμός Γάγγης, που θεωρείται ιερός από τους ινδουιστές, είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ινδίας – και ένας από τους πιο μολυσμένους. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα φροντίσει για την απορρύπανσή του, καθώς τα νερά του χρησιμοποιούνται από 400 εκατομμύρια ανθρώπους, παρά τα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα που καταλήγουν σε αυτά. Το πενταετές πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Μόντι το 2015 δεν έχει αποδώσει καρπούς, σύμφωνα με τους επικριτές του.

Ο Αγκαρουάλ ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 22 Ιουνίου στην πόλη Χαριντουάρ της βόρειας Ινδίας. Ζητούσε να ψηφιστεί ένας νόμος για την προστασία του ποταμού και να μην κατασκευαστούν υδροηλεκτρικά φράγματα που εμποδίζουν τη φυσική ροή του. Σε μια επιστολή του προς τον Μόντι τον Αύγουστο, απείλησε ότι θα νήστευε μέχρι θανάτου αν η κυβέρνηση δεν αναλάμβανε δράση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «θλίβεται» για τον θάνατο του Αγκαρουάλ. «Το πάθος του για τη μάθηση, την εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος, ιδίως για τον καθαρισμό του Γάγγη, θα τα θυμόμαστε για πάντα. Τα συλλυπητήριά μου», έγραψε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ραούλ Γκάντι απέτισε επίσης φόρο τιμής στον ακτιβιστή. «Η διάσωση του Γάγγη ισοδυναμεί με τη διάσωση της χώρας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα του», ανέφερε.

Ο Ράβι Καντ, ο διευθυντής του νοσοκομείου AIIMS στην πόλη Χρισικές, στις όχθες του Γάγγη, είπε ότι ο θάνατος του Αγκαρουάλ οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή. Μία ημέρα πριν ο 86χρονος είχε μεταφερθεί δια της βίας στο νοσοκομείο από αστυνομικούς, λίγες ώρες αφότου σταμάτησε να πίνει και νερό.

Σήμερα, ακτιβιστές ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον θάνατό του. «Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση έκανε κάποια σοβαρή προσπάθεια για να ικανοποιήσει τα αιτήματά του», είπε ο Ράβι Τσόπρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης