Οικολόγος ακτιβιστής ο οποίος αγωνιζόταν για να αποτραπεί η ανέγερση υδροηλεκτρικού φράγματος στην Ονδούρα δολοφονήθηκε με τη χρήση πυροβόλου όπλου, ανακοίνωσε την Πέμπτη μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο Ρομπέρτο Αντόνιο Αργκέτα, 45 ετών, «δολοφονήθηκε με σφαίρες την Τετάρτη στην περιοχή Αγουάν», που απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η συντονίστρια της Επιτροπής Γονέων Φυλακισθέντων και Εξαφανισθέντων στην Ονδούρα (COFADEH), η Μπέρθα Ολίβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έγκλημα αποτελεί «μια επιπλέον απόδειξη για τους κινδύνους που διατρέχουν οι υπερασπιστές της γης, του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη χώρα, στηλίτευσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Μπέρθα Ολίβα, ο Ρομπέρτο Αντόνιο Αργκέτα αγωνιζόταν εναντίον της ανέγερσης υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Γουαπινόλ, στην Αγουάν.

Ο θάνατος του ακτιβιστή επιβεβαιώθηκε από την αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και από το Υπουργείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ονδούρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Μάρτιο του 2016, η Μπέρτα Κάσερες, διάσημη οικολόγος αγωνίστρια, δολοφονήθηκε διότι εναντιωνόταν στην κατασκευή άλλου υδροηλεκτρικού φράγματος στην Ονδούρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης