Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση παγκοσμίως αναμένεται να περιοριστεί τον επόμενο μήνα στις περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούτι, καθώς δωρητές και εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν μπορούν να διασφαλίσουν πλέον ότι τα τρόφιμα που προορίζονται για εκατομμύρια ανθρώπους φτάνουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Πηγές από ανθρωπιστικές υπηρεσίες δήλωσαν στο Reuters ότι οι Αρχές των Χούτι στη βόρεια Υεμένη εμποδίζουν τις προσπάθειες να φτάσουν τρόφιμα και βοήθεια σε όσους τα έχουν ανάγκη σε βαθμό που πλέον δεν είναι ανεκτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το περιβάλλον λειτουργίας στη βόρεια Υεμένη έχει επιδεινωθεί τόσο δραματικά τους τελευταίους μήνες σε βαθμό που οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες δεν μπορούν πλέον να διαχειριστούν τους κινδύνους που συνδέονται με την παροχή βοήθειας» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες και οι δωρητές «δεν θα έχουν άλλη επιλογή» από το να μειώσουν τη βοήθεια, επισήμανε ο αξιωματούχος. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να περιοριστεί η διανομή τροφίμων από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε περισσότερους από 12 εκατομμύρια πολίτες Υεμένης, εκ των οποίων το 80% σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι.

Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την Υεμένη τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως και προειδοποιεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα λιμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν από πέρυσι την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην Υεμένη και τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται, εξαιτίας των οποίων οι εργαζόμενοί τους στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι «αγανακτισμένοι», όπως δήλωσε ένας εξ αυτών.

Δωρητές και υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν έχουν ανακοινώσει επισήμως τις μειώσεις αυτές, όμως δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο περιορισμός των ανθρωπιστικών δράσεων ενδέχεται να ξεκινήσει στις αρχές Μαρτίου, ενώ από δύο άλλες πηγές υπήρξε η εκτίμηση ότι ίσως συμβεί και νωρίτερα.

Σε μία περίπτωση, στη φτωχή περιοχή Χατζάχ, περίπου 2.000 τόνοι τροφίμων που θα έπρεπε να έχουν διανεμηθεί στις αρχές του 2019 πρόκειται τώρα να καταστραφούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης