Σχεδόν 80 αντάρτες και φιλοκυβερνητικοί μαχητές σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν τις τελευταίες ώρες στην επαρχία Μάριμπ, το τελευταίο προπύργιο της κυβέρνησης στη βόρεια Υεμένη, ανακοίνωσαν σήμερα φιλοκυβερνητικές στρατιωτικές πηγές.

«Εξήντα αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν -οι περισσότεροι σε αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες-, ενώ 18 φιλοκυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις τις τελευταίες 48 ώρες» επισήμανε φιλοκυβερνητικός αξιωματούχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλες φιλοκυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν τους αριθμούς αυτούς. Οι Χούθι σπάνια ανακοινώνουν τα θύματα στις τάξεις τους.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, τις οποίες στηρίζει ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, και των σιιτών ανταρτών Χούθι έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Μάριμπ, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι μάχες επικεντρώθηκαν στο βόρειο και το δυτικό τμήμα της επαρχίας, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ επισήμανε ότι ο συνασπισμός έχει εντείνει τα αεροπορικά πλήγματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντάρτες από την πλευρά τους έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30 πλήγματα του συνασπισμού στην επαρχία Μάριμπ.

«Χθες το βράδυ οι Χούθι εξαπέλυσαν στρατιωτική επιχείρηση η οποία διήρκεσε ως τα ξημερώματα της Τετάρτης» δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν την επίθεση παρά τη μικρή προώθηση των ανταρτών στο βόρειο μέτωπο.

Από το 2014, όταν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα, οι Χούθι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης.

Η Μάριμπ αποτελεί το τελευταίο προπύργιο των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στη βόρεια Υεμένη. Τον Φεβρουάριο οι αντάρτες εξαπέλυσαν επιχείρηση για να καταλάβουν την επαρχία αυτή, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τον πληθυσμό της χώρας στα πρόθυρα του λιμού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης