Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις άμαχοι, σκοτώθηκαν και άλλοι 23 τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη σε πυραυλική επίθεση των ανταρτών εναντίον της πόλης στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, που παραμένει στα χέρια της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, ανέφερε ιατρική πηγή.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, ανέλαβαν μέσω Twitter την ευθύνη για την επίθεση εναντίον αυτής της πόλης στο βόρειο τμήμα της από το 2014 εμπόλεμης χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τους Χούθι έπληξε τη Μαρίμπ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας όπου μαίνονται εχθροπραξίες εδώ και σχεδόν έναν χρόνο. Ιατρική πηγή ανέφερε ότι δύο στρατιωτικοί και τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το έσχατο οχυρό των κυβερνητικών δυνάμεων στη βόρεια Υεμένη, η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ, έχει μετατραπεί από τον Φεβρουάριο του 2021 σε θέατρο πολυαίμακτων μαχών. Οι αντάρτες, που ελέγχουν σχεδόν ολόκληρη την υπόλοιπη βόρεια Υεμένη, επιδιώκουν να κυριεύσουν την επαρχία και κυρίως την ομώνυμη πρωτεύουσά της.

Η εκτόξευση καταγράφηκε την επομένη της ανακατάληψης από τις υεμενίτικες κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, της κοινότητας Χαρίμπ, νότια της Μαρίμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη 17η Ιανουαρίου οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων στο Αμπού Ντάμπι με τρεις νεκρούς. Την επίθεση ακολούθησαν σειρά φονικών αεροπορικών επιδρομών της συμμαχίας εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη και χερσαίες επιχειρήσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων. Τη Δευτέρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την αναχαίτιση δύο βαλλιστικών πυραύλων που εκτόξευσαν οι Χούθι.

Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 377.000 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης