Οι δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης απώθησαν μαζική επίθεση των Χούθι δυτικά της πόλης Μαρίμπ, ενισχύοντας τις θέσεις τους στο έσχατο οχυρό τους στο βόρειο τμήμα της χώρας, δήλωσαν χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο στρατιωτικοί διοικητές και ένας πολιτικός αξιωματούχος.

Ο ένας από τους αξιωματικούς αυτούς, ο οποίος συμμετέχει στην άμυνα της Μαρίμπ, ανέφερε πως οι δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση «κατάφεραν να απωθήσουν μαζική επίθεση» των Χούθι στην περιοχή Αλ Ταλάα αλ Χάμρα, περίπου 18 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης, κοντά στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει τη Μαρίμπ με τη Σανάα, την πρωτεύουσα, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απώλεια της θέσης αυτής θα επέτρεπε στους Χούθι να προωθηθούν στους λόφους και σε εγκαταστάσεις κοντά στη Μαρίμπ και θα τους άνοιγε τον δρόμο προς την πόλη» συνέχισε, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο δεύτερος αξιωματικός.

Πάντως οι αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, προέλασαν σε τέσσερις ζώνες στο μέτωπο της Μαστζά, τομέα-κλειδί βορειοδυτικά της Μαρίμπ, σύμφωνα με τους δύο στρατιωτικούς.

Στις σφοδρές μάχες σε διάφορα μέτωπα γύρω από την πόλη στρατηγικής σημασίας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 67 αντιμαχόμενοι τις προηγούμενες 24 ώρες, ανάμεσά τους 27 στρατιώτες, πρόσθεσαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή, πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό στρατό ανέφεραν πως οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο στην περιοχή Κασάρα, βορειοδυτικά της πόλης, λιγότερα από έξι χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, παρά τα αεροπορικά πλήγματα της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, προστάτιδας δύναμης της κυβέρνησης της Υεμένης.

Όμως ο υπουργός Πληροφοριών Μουάμαρ αλ Ιριάνι αμφισβήτησε αυτή την εκδοχή των γεγονότων και αρνήθηκε ότι οι Χούθι προελαύνουν.

Κυβερνητικοί στρατιώτες σκάβουν χαρακώματα και εγείρουν οχυρές θέσεις στην περιφέρεια της Μαρίμπ, σύμφωνα με διοικητές τους στο πεδίο.

Αρκετές πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν την τύχη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης που διεξάγουν οι Χούθι από τις αρχές του Φεβρουαρίου. Σε αυτές, περίπου 2.000 μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων και χιλιάδες αντάρτες έχουν σκοτωθεί.

Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι στη Μαρίμπ έχουν βρει καταφύγιο περίπου δύο εκατομμύρια εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της χώρας, όπου ο πόλεμος διανύει την έβδομη χρονιά.

Η σύρραξη στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως αμάχους, τονίζουν οργανώσεις αρωγής, ενώ έχει οδηγήσει εκατομμύρια άλλους στα πρόθυρα της λιμοκτονίας. Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Υεμένη τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης